Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Från A till Ö – här är allt du behöver veta om skönhet

02 mar, 2022 
ingredienser hudvård lista innehåll hudvårdsingredienser
Vad är retinol och varför är niacinamid bra? ELLE går igenom skönhetens alfabet och gör dig till en beautyexpert på innehåll, produkter och viktiga ingredienser!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vilka ingredienser ska du leta efter för maxad lyster och vad är egentligen skillnaden på kemisk och mekanisk peeling? Och så var det ju det där med hyaluronsyra... Är det en syra eller inte? Att hitta rätt i den stora hudvårdsdjungeln är inte helt lätt, vi vet, och att tyda innehåll och dessutom hitta produkter anpassade efter din hudtyp kan kännas både svårt och läskigt. Men ingen fara! Här är skönhetens alfabet och allt du behöver veta om ingredienser, innehåll och produkter!

Ingredienser i hudvård – här är allt du behöver veta

Ingredienser i skönhetsprodukter – ELLE går igenom beautyvärldens alfabet.

A – Aha-syra

AHA-syra, eller Alpha Hydroxy Acid som det egentligen heter, är en kemisk peelingsyra. Du kanske känner igen mjölksyra, mandelsyra och glykolsyra? Det är AHA-syror! Syran hjälper bland annat till att stimulera cellförnyelsen, ger lyster och gör huden slätare. AHA-syror kommer bland annat från mjölk, frukt, mandel och sockerrör.

Annons

Blodmask med AHA-syra, AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution – The Ordinary

Den omtalade "blodmasken" AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution från The Ordinary är ingenting för dig med känslig hud. Den pirrande masken innehåller en blandning av AHA- och BHA-syror som storstädar och sopar undan döda hudceller.

AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution finns att köpa här (reklamlänk).

aha syra från the ordinary
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

B – Bha-syra

BHA-syra är precis som AHA-syra, en kemisk peelingsyra. BHA-syra, eller salicylsyra som den också heter, har en extra fin effekt på fet och aknebenägen hud eftersom att syran är fettlöslig och antiinflammatorisk. Salicylsyran går ner och löser upp talg och stimulerar cellförnyelsen.

Annons

Visste du att BHA-syra också är toppen för knottriga armar? ELLE listar favoriterna som gör susen för huden.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula's Choice

Få har missat härliga Skin Perfecting 2% BHA Liquid! Den perfekta produkten om du har problem med pormaskar.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid finns att köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

C – C-vitamin

Vitamin C, även kallad askorbinsyra och askorbylpalmitat, är en antioxidant med flera fina egenskaper. Mest känd är C-vitamin för att ge lyster och en jämnare hudton, men C-vitamin ger också ett fint skydd mot fria radikaler.

C- vitamin serum, Nordic-C Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence – Lumene

Gyllene droppar som ger en klädsam lyster – Nordic-C Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence är det prisvärda serumet som bland annat innehåller C-vitamin, hyaluronsyra och extrakt från hjortron. Huden känns mjuk, återfuktad, klar och strålande. Som en brustablett för ansiktet!

Annons

Vill du läsa mer om Nordic-C Glow Boost Vitamin C Hyaluronic Essence? Här hittar du allt om produkten (reklamlänk).

D – Druvkärneolja

Druvkärneolja kan hittas i både hår-, hud- och kroppsvård. Oljan har lugnande egenskaper samtidigt som den ger ordentligt med fukt och en förbättrad hudkvalité. Druvkärneolja är lätt i konsistensen och extra tacksam eftersom att den absorberas snabbt.

E – Exfoliering

Det finns flera typer av exfoliering eller peeling som det också kallas. Du kanske känner igen begreppen syrapeeling (AHA-, BHA-, och PHA), enzympeeling (kommer ofta från papaya och ananas) och kornpeeling, även kallad mekanisk peeling, där små skrubbkorn exfolierar. Socker, druvkärnor eller jojoba är vanligt förekommande peelingkorn. Oavsett vilken typ av exfoliering du väljer är målet att kicka igång cellförnyelsen, ge en bättre hudkvalité och får en slätare och mjukare hud. Och det fina med exfoliering är att det går att anpassa precis efter din hudtyp!

Annons

Peel pads, Adaptive Core Formulas LCA Smart Peel Pads – Priori

En exfoliering som inte behöver sköljas av? Ja, smartare och enklare än så blir det inte! Adaptive Core Formulas LCA Smart Peel Pads är färdiga rondeller doserade med AHA-syra. Huden kittlar lätt, och efter bara några minuter är grådassig och glåmig hud ett minne blott. Efter tre användningar (tänk på att produkten ska vänjas in), är småknottror på kinderna helt borta och stora porer på hakpartiet och näsan är betydligt mindre synliga.

Adaptive Core Formulas LCA Smart Peel Pads finns att köpa här (reklamlänk).

peel pads från priori
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Här kan du läsa mer och hitta vinnarna av ELLEs stora bäst i test med ansiktsskrubbar med korn.

därför är det viktigt att exfoliera ansiktet

F – Fet hud

Hormoner, gener eller en obalans i huden... Det är några av många saker som kan göra huden fet. En fet hud beror på överproduktion av talgproduktionen vilket kan göra att porer täpps igen och blemmor och pormaskar bildas. Misstaget många med fet hud gör är att undvika återfuktande produkter, i tron om att det kommer att göra huden ännu fetare, vilket i sin tur gör att talgproduktionen går banans och en ond cirkel har skapats. Oavsett hudtillstånd är det viktigt att aldrig snåla på fukten!

Annons

SERUM FÖR FET HUD, AGE BRIGHT CLEARING SERUM – DERMALOGICA

Age Bright Clearing Serum med innehåll av niacinamid som har fina effekter på bland annat stora porer, samt salicylsyra (BHA-syra) som exfolierar. Det lätta dropparna sjunker snabbt in i huden och skapar en jämn och klar hud.

Klicka här för att komma direkt till serumet (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

G – Glykolsyra

Glykolsyra är en känd AHA-syra, vars uppgift är att exfoliera, vilket i sin tur leder till fin lyster och ökad fukthalt i huden.

H – Hyaluronsyra

Härliga hyaluronsyra! Hyaluronsyra (som faktiskt inte alls är en syra) förkortas ofta HA som står för hyaluronic acid och är en slags sockerart som finns naturligt i kroppen. Hyaluronsyra har många fina egenskaper, fungerar som ett smörjmedel och är vattenbindande. Med andra ord alla hudtypers bästa vän!

Annons

Läppbalsam, Hyaluronic acid + peptide lip booster – Paula's Choice

Den härliga nyheten Hyaluronic acid + peptide lip booster är ett måste för torra och fnasiga läppar. Läppbalsamet har en smidig tub och en underbar metallapplikator som samtidigt svalkar skönt vid applicering. Hyaluronsyra, squalane och peptider ger härlig fukt och läpparna känns återfuktade länge!

Här kan du läsa mer och köpa Hyaluronic acid + peptide lip booster (reklamlänk).

LÄS MER: Allt om hyaluronsyra – och bästa produkterna i alla kategorier.

I – Inci

International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, enklare kallat INCI, är innehållslistan i en produkt. Du kanske har reflekterat över den konstiga texten som står på baksidan av alla produkter? Det är INCI! Men att tyda innehållet, utan en master i kemi, är omöjligt. Tack och lov finns det många sajter som kan översätta innehållet och också berätta vad ingrediensen gör för huden och i produkten.

Annons

J – Jojobaolja

Jojobaolja hittar du i alla områden inom skönhet – makeup, hårvård, hudvård, kroppsvård och i spaprodukter som badolja. Jojobaolja har en fin sammansättning av fettsyror och verkar både mjukgörande, reparerande och vårdande. Dessutom passar jojobaolja alla hudtyper, vilket gör att den får ett plus i kanten!

K – Kollagen

Åh du fina kollagen! Kollagen finns naturligt i kroppen, men med åren minskar produktionen av kollagen vilket i sin tur leder till att huden tappar spänst och fukt. Kollagen, som är ett protein, består av aminosyror och hjälper alltså huden att hålla sig fast och elastisk. Mindre kollagen leder till ålderstecken som fina linjer och rynkor.

L – Lermask

Att använda en lermask med jämna mellanrum är toppen om du har problem med förstorade porer, finnar och fet hud. Lermasken har en absorberande förmåga och dammsuger upp överflödig olja i huden.

Lermask, detox mud mask – Exuciance

Detox mud mask är innehåller både kol och lera som i vanliga fall kan kännas uttorkande och göra huden stram, men den här masken gör motsatsen! Efter användning känns ansiktet klarare i tonen, en lätt lyster (utan att se blank och fet ut) har tittat fram och tilltäppta porer är som borttrollade. Och det här på bara 15 minuter!

Detox mud mask finns att köpa här (reklamlänk).

lermask från exuviance detox mud mask
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Dags att uppdatera hudvårdsgarderoben! Här är ELLEs stora bäst i test med ansiktsmasker för alla hudtyper.

vilka ingredienser är bra i hudvård

M – Mist

Mist is a must, eller hur? Ansiktsmist har verkligen boomat, kan användas under och över smink och finns i flera olika varianter. Fukt, lyster eller matt effekt – vad behöver din hud?

Annons

N – Niacinamide

Niacinamide, eller niacinamid (Vitamin B3) som det heter på svenska, är hudvårdens superhjälte! Ingrediensen har många fina egenskaper: mindre synliga porer, ge elasticitet, en jämnare hudton och minska synligheten av pigmentfläckar är bara några av alla ljuvliga effekter mirakelingrediensen har på huden.

Gelkräm, Treatment Niacinamide Formula – Emma S

Jämn hudton, mindre synliga porer och en härlig dos fukt. Treatment Niacinamide Formula är den beroendeframkallande (och otroligt prisvärda) gelkrämen som får ansiktet att jubla. Sommartid fungerar den som enda återfuktande kräm, men vintertid är den perfekt att ha under en dag- och nattkräm. Den lätta konsistensen svalkar skönt och absorberas innan du hinner blinka.

Här kan du läsa mer och köpa Treatment Niacinamide Formula (reklamlänk).

Treatment Niacinamide Formula från emma s
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

O – Olja

Ansiktsolja är en riktig vattendelare. Den del älskar den älskar den djupt återfuktande produkten, medan andra tycker att huden känns fet och kladdig. Det råder också delade meningar om när i rutinen man faktiskt ska använda ansiktsolja. Istället för serum, innan ansiktskräm, efter ansiktskräm eller bara på natten... Ofta brukar man säga att en ansiktsolja har större molekyler än ett serum, men mindre molekyler än en dagkräm, vilket gör att den inte jobbar lika långt ner på huden som ett serum, men längre ner i huden än många krämer. En ansiktsolja är en bra booster, speciellt under det kalla vinterhalvåret.

Annons

P – Pha-syra

AHA-, BHA- och PHA-syra... Hur ska man egentligen veta skillnaden mellan dem? PHA-syra, eller Poly Hydroxy Acids, som den egentligen heter, är känd för att vara den snällaste syran som är anpassad för känslig hud. Poly Hydroxy Acids har större molekyler, vilket gör att syran inte går ner lika djupt i huden. Precis som BHA och AHA, har PHA-syran exfolierande egenskaper, men binder också fukt.

Q – Quartz

Du har säkert sett eller hört om den heta trenden gua sha? Gua sha är egentligen en metod som använts länge inom kinesisk medicin. Tanken med gua sha är bland annat att göra huden fastare (genom att stimulera lymfsystemet och öka blodcirkulationen) och klarare. Ett av verktygen man använder inom gua sha är stenen rose quarzt, eller rosenkvarts som det heter på svenska.

GUA SHA STEN, GUA SHA ROSE QUARTZ – Sense of Beauty

Gua Sha Rose quartz dras över ansiktet och hjälper bland annat till att minska svullnad och öka blodcirkulationen i ansiktet, vilket i sin tur leder till en fastare hud och snygg lyster. Och dessutom får du en avkopplande massage på köpet.

Gua Sha Rose quartz finns att köpa här (reklamlänk).

vad är gua sha sten och därför ska du använda det
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

R – Retinol

Retinol är ett A-vitamin (samlingsnamnet för A-vitamin är retinoider) och har i dag blivit ett måste inom hudvården! Retinolet har mycket små molekyler och kan penetrera långt ner i huden, där den förvandlas till A-vitaminsyra. Det låter komplicerat, vi vet. Men retinolets egenskaper är fantastiska! Bland annat får retinolet gamla hudceller att bete sig som nya, vilket leder till en ökad produktion till kollagen och elastin. Resultatet? Retinolet ger en jämnare hudstruktur, reducerar pigmenteringar (solen är härlig men inte jättesnäll mot huden) och säger hejdå till fina linjer och rynkor. Tänk bara på att vänja in huden när du ska börja använda retinol. Och slarva inte med solskyddet!

Annons

Nattkräm, Symphonique Night-Time – Beauté Pacifique

Nya Symphonique Night-Time kickar igång huden ordentligt! Nattkrämen är tjock och otroligt dryg, kommer med en smidig pump som doserar lagom mängd och gör att ingen produkt går till spillo. I krämen finns också sex olika typer av A-vitamin! Morgonen efter användning känns huden fortfarande len och följsam och efter bara några användningar har torrhetslinjer försvunnit, huden har fått en klarare ton och envisa knottror på kinder är borta.

Symphonique Night-Time finns att köpa här (reklamlänk).

Symphonique Night-Time nattkräm med retinol
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

S – Squalane

Squalane, eller skvalan som det också kallas, hittas ofta i produkter anpassade för torr hud eftersom att ingrediensen är både mjukgörande, återfuktande och fuktbevarande. Squalane liknar squalene som finns naturligt i kroppen (ett fettlösligt ämne). Till en början använde man sig av squalene från hajlever (ja, du läste rätt), men i dag utvinns det ofta från oliver.

Annons

T – Toner

Låt din hudvårdsrutin ta ton med en toner! En toner, eller kanske mer känt som ansiktsvatten, har många bra användningsområden och är det avslutande steget i din rengöring. Förutom att sopa undan de sista resterna av din makeup och andra orenheter, ger en toner också fukt och balanserar hudens pH-värde. Men en toner kan också vara exfolierande och porsammandragande.

Återfuktande toner, Hydrating Toning Lotion – Clarins

Hydrating Toning Lotion är en toner som fokuserar på att ge huden extra fukt tack vare bland annat aloe vera som också lugnar och ekologisk fikon som mjukgör. Men varning! När du väl har börjat med toner och ser den fantastiska skillnaden, är du fast!

Här kan du köpa Hydrating Toning Lotion (reklamlänk).

toning lotion från clarins
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

U – UV-strålar

Solen bjuder på härlig värme och en bra dos D-vitamin, men också UV-strålar som kan vara skadliga för huden om vi inte är noggranna med solskydd. Förutom att UV-stålarna bryter ner kollagenet i huden (vilket leder till att huden åldras i förtid), kan strålarna också leda till hudcancer. Hos Strålsäkerhetsmyndigheten kan du läsa mer om UV-strålar.

Annons

V – Vegansk skönhet

Att en skönhetsprodukt är vegansk innebär att den inte innehåller några ingredienser från djurriket. Inget av innehållet har animaliskt ursprung.

Veganskt läppstift, Fantastick Multi-use Lipstick – Lh Cosmetics

Många läppstift innehåller både bivax och karmin (löss) som båda är icke-veganska. Men Sveriges makeupguru Linda Hallberg har lyckats ta fram veganska läppstift i många fina färger. Fantastick Multi-use Lipstick är en hybrid mellan läppstift och läppglans och gör sig fin även på kinderna. Dessutom innehåller läppstiftet spf 15. Bättre än så blir det inte!

Fantastick Multi-use Lipstick finns i tio nyanser som du hittar här (reklamlänk).

läppstift från linda hallberg
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LÄS MER: ELLE reder ut allt du behöver veta om vegansk skönhet och förklarar vad de olika märkningarna betyder.

Annons

X – Xylocain

Xylcain är en salva som innehåller lokalbedövning och kan användas på sår, insektsbett, brännskador. Salvan ska inte användas på stora områden (du kan alltså inte applicera salvan i hela ansiktet), men kan användas på till exempel spruckna nagelband eller såriga bröstvårtor i samband med amning.

hudvård allt du behöver veta

Y – Yttorr hud

I Sveriges kalla och torra klimat är det inte allt för ovanligt att huden blir torr. Men det finns faktiskt en skillnad på yttorr hud och torr hud. En yttorr hud är, precis som namnet tyder, när det översta hudlagret blir torr och fnasig. Det kan visa sig i till exempel knottror på kinder och i panna. Förutom att vara noggrann med fukt med hjälp av av serum och kräm, är det också bra att exfoliera huden (men inte överexfoliera), för att bli av med de döda hudcellerna, så att dina återfuktande produkter kan jobba längre ner i huden.

Annons

Z – Zinkoxid

Zinkoxid (eller zinc oxide som INCI säger) är vanlig i fysikaliska solskydd. Zinkoxid kan också hittas i bland annat puder.

Å – Ålderstecken

Att åldras är en del av livet och med tiden blir också fina linjer och rynkor mer framträdande – för alla! Man brukar säga att de första ålderstecknen börjar komma efter 25. Kollagenproduktionen minskar, cellförnyelsen börjar sakta ner och även produktionen av elastin jobbar inte lika effektivt längre. Retinol, niacinamid och peptider är några av många ingredienser som har fina effekter på en hud med ålderstecken. Kom ihåg att målet är att stärka hudbarriären!

ÅTERFUKTANDE ANSIKTSKRÄM, TIME FILLER CREAM 5 XP Cream – FILORGA

Stoppa tiden med Time Filler Cream 5 XP Cream! Den storsäljande och megahyllade ansiktskrämen har nu uppdaterats och jobbar mot fem typer av rynkor. Krämen innehåller bland annat peptider och hyaluronsyra och krämen matar huden med härlig fukt som fyller ut, slätar till och mjukgör.

Här kan du läsa mer om Time Filler 5 XP Cream (reklamlänk).

filorga time filler cream
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ä – Äppelsyra

Äppelsyra är en AHA-syra som anses tillhöra en av de mildare varianterna. Äppelsyran har större molekyler vilket minskar risken för irritation.

Ö – Ögonfransserum

Ögonfransserum innehåller en cocktail av närande och stärkande ingredienser, bland annat biotin, hyaluronsyra och peptider, som hjälper till att göra fransarna tjockare, starkare och såklart längre.

Läs mer om skillnaden mellan ögonfrans- och ögonbrynsserum här.

Vill du ge snygg volym till dina fransar? Här hittar du ELLEs stora bäst i test med ögonfransserum!

Foto: Imaxtree

Allt du vill veta om: SPFBrand logo
Allt du vill veta om: SPF

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons