Suzannes bästa recept på pepparkakor
Idag är det pepparkakans dag. Då får jag nytta av min stora samling av pepparkaksformar. För några år sedan visade jag upp min samling här i ELLE mat & vin. Men den har faktiskt vuxit till sig ännu mer. Att baka pepparkakshus är också kul. Jag brukar baka ett nytt motiv varje år. Jag har t ex bakat en stor bondgård, en hel liten by med kyrka och allt, dockhus i flera våningar, Mumintrollens hus.
Här är mitt bästa recept på pepparkakor:
Smält 200 g smör och 3 dl ljus sirap tillsammans på svag värme. Låt svalna. Blanda sedan i 14 dl vetemjöl, 2 tsk bikarbonat, 4 dl strösocker, 2 msk ingefära, 2 msk nejlikor och 1 tsk kanel. Arbeta degen väl. Låt degen vila över natten. Då är den härligt lätt att kavla ut. Grädda pepparkakorna i 190°, ca 10 minuter. När kakorna svalnat, dekorera med kristyr.
/Suzanne Ribbing