Fem vanliga missar när du inreder med julbelysning
För många av oss är julbelysning lite av startskottet för själva juluppladdningen och säsongen som helhet. Oavsett om det rör sig om en klassisk julstjärna, tidlös ljusslinga eller ljusstake i fönstret så är julens belysning enkel att ta fram och skapar oslagbar mysstämning i våra vintermörka hem.
Däremot kan det kännas svårt att få säsongsbelysningen att resonera väl med hemmets befintliga inredningsstil. Om så är fallet listar vi här några vanliga missar och enkla lösningar som gör säsongens julbelysning bättre integrerad i hemmiljön.
Sex vanliga missar när du inreder med julbelysning – och hur du undviker dem bäst:
1. placerar allt på ett ställe
Att smygstarta en ny säsong eller ladda upp för en högtid rent interiört är ofta synonymt med märkbara förändringar, vilket inte är så märkligt. Årstidsskifte är en utmärkt naturlig tidpunkt att förnya och injicera ny, säsongsenlig energi i våra hem. Samma tankesätt kan appliceras på julbelysning specifikt med ivern att ta fram allt på en gång.
Tips: Tänk sparsmakat! Att plocka fram julbelysningen behöver inte betyda belysning i varje vrå. Komprimera istället belysningsdosen och blanda gärna en mindre ljuskälla med övrig juldekor för ett ombonat säsongsstilleben. En neutral palett är bra för dig som vill att arrangemanget känns aktuellt hela vintern.
2. Du snöar in dig på ett utförande
Traditionell julbelysning präglas många gånger av grönt och rött med glimrande inslag i mängder. Det är även vanligt att modellen av belysning, främst när det kommer till eldrivna alternativ, ser likadan ut varje säsong och skapar för märkbar kontrast till resten av hemmet.
Tips: Juldekor eller inte, så är det ditt hem och dess helhetskänsla som står i fokus. Börja med att fundera kring hur mycket plats du vill att julbelysningen faktiskt ska ta i hemmet. Våga variera och experimentera med både färg och form för att skapa levande statements eller mer nedtonade, tidlösa intryck.
3. Få levande ljuskällor
Få detaljer tillför mysstämning i hemmet som levande ljuskällor. Ljusskenet blir behagligare, miljön känns mer ombonad och varianterna är numera oändliga. Här är nyckeln att navigera rätt bland alternativen och hitta miljövänliga alternativ, exempelvis Svanenmärkta ljus och paraffinfria varianter, utan giftiga och skadliga ämnen.
Tips: Att inreda med levande ljus är aktuellt oavsett säsong. Om du redan har ljus hemma, plocka fram och maxa julvibben med hjälp vinterns växter, vackra ljusstakar och ljus i olika kulör. Om du investerar i nya är det smart att satsa på en säker färgskala, antingen med säsongsneutrala kulörer eller traditionellt grönt och rött.
4. Ljusslingan stannar ute
Ljusslingor har gått från säsongsbetonad balkongbelysning till stämningsfull trotjänare oberoende årstid. Att plocka fram ljusslingan är lätt synonymt med att endast koncentrera den till balkongen eller uteplatsen, men användningsområdena är många och ljuskällan passar lika bra på vintern som på sommaren.
Tips: Testa att flytta eller komplettera din utomhusbaserade ljusslinga med ett inomhusalternativ. Häng upp på väggen, i eller runt fönstret eller placera runt en möbel, exempelvis spegel eller större förvaring. Om du vill ha två ljusslingor, både inom- och utomhus, är det snyggt att satsa på liknande färg men olika utförande.
5. centrerad vid fönstret
När det kommer till julbelysning är det enkelt att fastna vid fönstret och låta all belysning, från ljusstakar till ljusslingor, blomma fram på fönsterbrädan. I många fall sker det naturligt i hopp om att boosta vintermånadernas begränsade ljusinsläpp (om så i liten utsträckning), men det kan få resten av hemmiljön att kännas kal.
Tips: Utgå från din vanliga belysning. Mycket går att addera och skapa med redan befintliga ljuskällor, inte minst om du utgår från levande ljuskällor. Inspireras av Granits takfasta belysning över en av julens mest centrala miljöer, matplatsen. Tak- och väggbaserade alternativ skapar en tydligare röd tråd och julig stämning på en större yta.