8 ätbara blommor att plantera på balkongen
Pigga upp sommarens sallader, gör bakverken extra festliga eller piffa upp drinken med ätbara blommor. Det finns många blommor som inte bara är fina att titta på utan dessutom går att äta utan några problem. Se till att blommorna inte är besprutade.
Här är 8 ätbara blommor, från viol till kamomill, perfekta att plantera på balkongen:
1. Violer
Violer är tacksamma att addera i maten då du kan äta både själva blomman och bladen. Smaken gifter sig väl med syrligt men passar även perfekt i söta bakverk. Om du inte vill toppa efterrätten med viol är den minst lika tjusig att garnera sommarlunchen med, kanske främst sallader. Penséer, som är besläktade med violer, går även de att äta.
2. Rosor
Dekorera tårtor och bakverk med rosenblad eller använd som smaksättare i söta efterrätter och svalkande saft. Använd som de är eller torka bladen först. För extra sötma är det smart att kandera bladen. Det gör du enklast med äggvita och socker.
3. Kamomill
Kamomill brukar allt som oftast torkas och är en riktig klassiker i tesammanhang. Det är dock lätt att glömma bort att hela blomman går att äta. Ät den som den är eller addera i drinkar och efterrätter. Kamomill är lagom söt i sin smak och kan även påminna om äpplen.
4. Ringblomma
Den somriga ringblomman är enkel att odla och går att njuta av länge. Bladen har en något bitter smak, men passar fint över sallad, i ett kryddsmör eller i drinken. Dessutom är ringblomman en klassiker i hudvårdssammanhang, inte minst i form av krämer och oljor.
5. Syrener
Använd syrener till syrensaft, syrenkakor eller varför inte syrensocker? Antingen silar du bort blommorna eller blandar blommorna efter att de har torkat. Självklart är syrener även perfekta att dekorera med, inte minst när det kommer till efterrätter. Låt de vara som de är eller testa att pensla med äggvita och doppa i socker.
6. Solrosor
Få saker säger sommar och (efterlängtad) medelhavskänsla så mycket som solrosor. Från solrosor får vi betydligt mer än bara olja och frön. Strössla bladen över sommarmåltiden eller koka blomknopparna och ät den precis som en kronärtskocka.
7. Fläder
Flädersaft, någon? Utöver den svalkande drycken passar fläder även bra i tårtor och glass tack vare dess friska smak. För dig som vill ha ett nytt format kan fläder även friteras. Allt du behöver göra är att doppa en blomklase i smet, fritera och sedan avnjuta som snack eller tilltugg.
8. Lavendel
Lavendelblommor utmärker sig för sin distinkta, parfymlika essens utmärkt för sötsaker. Smaksätt sockret eller blanda ner blommorna direkt i kaksmeten nästa gång som du planerar att baka.
Så gör du iskuber med ätbara blommor:
Ingen har nog missat att blommiga iskuber har seglat upp som en uppiggande (och inte minst somrig) trend som vi endast lär se mer av. Det bästa av allt? De är superenkla att göra.
Allt du behöver göra är att lägga ätbara blommor i en iskubsform och fylla upp med vatten. Var försiktig när du fyller behållarna då blommorna enkelt åker ut ur formen. Låt stelna och använd i sommardrinken!
Källa: Interflora.