Trender: Hetaste antika prylarna
Trenderna snurrar allt snabbare – även i antikbranschen. Frågan är: vad blir årets mest åtråvärda objekt?
Unikt, individuellt och med en egen historia. Det personliga hemmet har blivit det tidiga 00-talets stora inredningsideal – något som sätter press på antikvärlden.
– Idag upplever vi branschen som ganska trendkänslig, säger Camilla Behrer, intendent för design och modernt konsthantverk på Bukowskis.
När auktionshusen flyttar ut på nätet, drivs takten upp.
– Vi har en ny publik som söker en annan typ av föremål. Våra traditionella kunder, som gått på auktioner länge, köper klassiska möbler – internetpubliken är mer intresserad av något inredningsmässigt, säger Lena Hafdell, vd för Göteborgs Auktionsverk.
Små prydnadsföremål, tavlor och vaser säljer bra.
– Man bygger små stilleben av dekorativa småobjekt, ett blickfång, och det tror jag vi kommer att se ännu mer av 2014, säger Karin Laserow, ägare till internationellt verksamma Laserow Antiques.
Även mjuka former och naturmaterial som trä, skinn och varma metaller lockar.
– Man söker det unika. Det nya är att det ska vara varmt, omslutande och trivsamt.
Ut med det stilrena och kalla, in med det naturliga och mer maximalistiska, säger Mette Rode Sundström, vd på auktionshuset Lauritz.com. Samtidigt blir det allt svårare att förutspå vad som kommer att bli nästa prisraket.
– Det finns inte bara en trend längre – det finns flera, säger hon.
Vad blir 2014 års prisraket?
Mette Rode Sundström, vd, Lauritz.com
”Vi får höga priser på Bruno Mathssons fåtölj Karin i skinn från 1969. Generellt får vi högre och högre priser på 70-talsmöbler, men det ska vara en speciell stil: klara färger, geometriska mönster och stål. De senaste åren har vi även sett ett ökat intresse för jugend och art deco. Det är fortfarande inte dyrt, men vi ser att priserna stiger.”
Lena Hafdell, vd, Göteborgs Auktionsverk
”Rokokobyrån! Rokoko börjar kännas kul igen just för att det bryter mot det här moderna, släta och raka. Det blir en härlig effekt med något som är lite svulstigt, buckligt och svängigt. Vi har också märkt ett ökat intresse för 1940-talet och lite bulligare möbler. Emmafåtöljen är en annan pjäs som har sprungit iväg i pris på sistone.”
Camilla Behrer, intendent för design och modernt konsthantverk, Bukowskis
”Jag tror att fler modeller från 1900-talets mitt kommer att dyka upp, kanske lite i Charlotte Perriand och Jean Prouvés anda, vilket är väldigt hett just. Vidare har Axel Einar Hjorths sportstugemöbler i furu från 1930-talet varit i fokus ett tag och det verkar inte som om trenden är över ännu – tvärtom. På höstens Moderna auktion uppnådde vi rekordpriser på flera av dessa modeller.”
Karin Laserow, ägare, Laserow Antiques & Interior
”Barocken är i antågande! I ett internationellt perspektiv ser vi ett stort intresse för mahogny och där finns det fortfarande chans att fynda. Vi har tröttnat på det vita och mörka barockskåp kommer att komma till användning. Inte för stora och svulstiga utan något som kan fylla en funktion och plats.”
Muslingemysteriet
Den kom från ingenstans och såldes plötsligt för sexsiffriga fantasisummor. Trots okänd formgivare blev Muslingestolen fjolårets stora auktionsskräll. Efter att först ha kopplats till norrmannen Martin Olsen tillskrivs den bulliga 40-talsfåtöljen nu den danske arkitekten Philip Arctander. Ingen kan riktigt förklara det plötsliga genomslaget.
– Det ska vara en möbel med ett eget formspråk som sticker ut från allt annat och som känns rätt i tiden. Det kan börja med att en ganska okänd modell uppmärksammas av några inredare och får en hög prisnotering, säger Camilla Behrer.
Frågan är om priset håller i sig – eller om Muslinge är en auktionsbubbla på väg att spricka.
– Det här är väldigt ovanligt och jag tror inte att vi har sett slutet på den här historien, säger Lena Hafdell.