Så lyckas du med förvaringen – experternas bästa tips
Smarta lådor, snygga korgar och praktiska platsbyggda skåp. Vi har pratat med tre förvaringsexperter om sånt vi vill gömma undan – och sånt vi vill visa upp.
Filippa Egnell
Filippa Egnell är inredare och stylist, och ofta anlitad av ELLE Decoration.
Hur tänker du själv kring förvaring hemma?
– Jag tänker generellt mycket på det. Jag har levt många år med barn och det blir lätt dammigt och skitigt. Öppen förvaring är kanske inte det bästa, om man inte gillar att damma hela tiden. Då är ett fint vitrinskåp ett bra alternativ.
Hur kan man göra förvaringen till en snygg del av inredningen?
– Ett tips är att måla in förvaringsmöbeln i samma färg som väggen. Tapetsera garderobsdörrarna i samma tapet, eller måla garderober i samma färg. Det blir som en dold förvaring. Det är också fint att sätta upp ett draperi med en takskena och förvara bakom textilier – eller bygga en rumsavdelare och förvara bakom den.
Har du några smarta tips till den som bor på liten yta?
– Att platsbygga förvaring för att utnyttja ytor i hemmet som inte är användbara för annat. Bygg med skåp på höjden, från golv till tak! Ikeas köksstommar är jättebra – med dem kan man göra en lång bänk, en hög hylla, sätta på olika ben … Om du bor i en liten lägenhet, en etta, kan du dela av rummet med en hylla mitt i, så att ena delen blir ett mer privat sovrum och den andra vardagsrum. Man kan också förvara runt möbler, det är trevligt att ha saker bakom soffan till exempel, på en sideboard eller hylla.
Filippa Egnells bästa förvaringstips
1. Om du samlar på vackra saker som inte ska stå framme hela tiden är vitrinskåp bra. Då slipper du gå och damma hela tiden, men kan fortfarande se dina saker.
2. Använd ytor i hemmet som inte kan användas till annat. Bygg förvaring i en nisch, eller runt en dörr, till exempel.
3. Ikeas köksstommar är jättebra för att bygga egna förvaringslösningar!
4. Utnyttja en hel vägg, från golv till tak. Ett högt skåp tar inte upp så mycket plats men rymmer massor.
5. Om du vill dela av ett rum, gör det med en vägghylla mitt i och använd den som förvaring.
Frida Fahrman
Frida Fahrman är influencer och har ett brinnande inredningsintresse.
Hur tänker du kring förvaring hemma?
– Förvaring får gärna vara både funktionellt och snyggt. Dessutom tycker jag att det bör finnas förvaring för såväl prylar som kläder. Jag gillar när förvaringen är anpassad efter vad man faktiskt ska ha där. Alltså inte en dammsugare i en klädgarderob … Jag gillar ordning och reda och att saker och ting har sin plats.
Vad tycker du själv är mest utmanande när det gäller förvaring?
– Att man aldrig har tillräckligt, haha! Nej, det svåraste och jobbigaste är nog att också rensa i sin förvaring. Man behöver det ibland, slänga, sortera om och sälja vidare. Så att saker inte bara samlas på hög.
Har du några smarta produkttips, som kan underlätta förvaringen hemma?
– Jag tycker att genomskinliga plastboxar är ett måste för sånt man inte använder ofta, som skidkläder och julpynt. Då ser man på en gång vad som finns i lådorna och slipper leta. Ett annat tips är att var och en har en ”slask-korg” eller låda, gärna i hallen eller nära dörren, där man kan lägga allt som ligger och dräller, som kvitton, sladdar, mynt, post … Ja, ni vet! Sedan är det upp till var och en att hålla reda på sin låda och rensa den vid behov.
Frida Fahrmans bästa förvaringstips
1. Ha inte bara förvaring vid golvet, utnyttja höjden i ett rum.
2. Varva öppen och sluten förvaring.
3. Planera din förvaring, så att den blir praktisk och funktionell i vardagen.
4. Lägg småsaker i fina små boxar eller lådor, det gäller även för barnen.
5. I små eller svåra utrymmen – platsbygg din förvaring. Det kan kosta lite extra, men oftast kan man utnyttja outnyttjade ytor på ett mycket mer optimerat sätt, som lönar sig i längden.
Christine Dalman
Christine Dalman är pressansvarig på Elfa, och förvaringsexpert. Varje år gör företaget en undersökning bland de nordiska länderna, som mynnar i en förvaringsrapport som berättar om skillnader och likheter länderna emellan.
Vilka är de vanligaste problemen folk har när det gäller förvaring?
– 2016 tittade vi på obalansen mellan hur mycket kläder vi äger och hur mycket vi faktiskt använder. Vi svenskar har Nordens mest översvämmade garderober. Ändå har åtta av tio upplevt att de inte har något att ta på sig och nio av tio har så mycket kläder och skor att de har svårt att stänga garderobsdörren.
Hur tänker du själv kring förvaring hemma?
– För ett par år sedan flyttade jag från villa till lägenhet och bytte stora ytor mot mer begränsade. Jag fick skala ner och inse att jag behövde tänka lite nytt och utmana mig själv. Jag fick rensa, skänka, sälja och kasta – och det rejält. Och inte bara jag, hela familjen! Det gick inte att tillhandahålla lagringsutrymme till vuxna barn längre. Och när boytan har blivit mindre är det ännu viktigare att ha förvaringslösningar som är smarta och ändamålsenliga. Och såklart behöver vi numera tänka oss för när nya saker inskaffas. Det finns inte längre källare, garage, vind och förråd att förvara saker i!
Hur kan man göra förvaringen till en fin del av inredningen?
– Skjutdörrar är en fin och praktisk inredningsdetalj. Skapa en förvaring mellan två befintliga väggar eller mellan vägg och gavelskiva. Även när dina saker är i ordning är det skönt att kunna dölja dem. Välj måttanpassade skjutdörrar till din garderob för att du ska kunna använda hela ytan bakom för praktisk förvaring. Skjutdörrar kan även användas som rumsavdelare för att skapa nya rum.
Christine Dalmans bästa förvaringstips
1. Skapa nya förvaringsutrymmen. Hörnor, en grund vägg, baksidan på en innerdörr. Ta ett varv och försök identifiera onödiga ”luftrum” i garderober och förråd.
2. Trolla bort textilier med vakuumpåsar, så tar de minimalt med plats.
3. Djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa grundare hyllor, eller – hellre – utdragbara backar som kan placeras tätt.
4. Gardinarrangemang för en hel vägg är trendigt och skapar en skön hotellkänsla. Sätt upp en gardinskena i taket, cirka 15–20 cm från väggen, häng upp ditt favorittyg och göm grunda hyllor eller krokar bakom.
5. Ta tillvara på utrymmet under trappan genom platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor. Här kan du förvara skor, stövlar och väskor som inte används varje dag.
Av: Helena Skoog