Unikt kulturhistoriskt hus – kika in i pärlan på Södermalm
På Maria Prästgårdsgata 3, på Kvarnberget på Södermalm, ligger det här anrika hemmet bakom en ljusrosa fasad. Huset, som ligger på en konstnärsgård, är främst känt som hem och ateljé till skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, som både bodde i huset och verkade i sin ateljé här från år 1905.
Fastighetens historia sträcker sig ända till sent 1600-tal, men har byggts om vid flera tillfällen under såväl 1700-, 1800- och 1900-talen. Den ombyggnation som genomfördes mellan år 1905 och 1911 utfördes av just Christian Eriksson, i samarbete med arkitekten Ragnar Östberg, och hämtade sin inspiration från Paris konstnärs- och hantverkskvarter. I dag är huset klassat som en kulturhistoriskt värdefull fastighet av Stockholms stad och det är sällan man får chansen att kika in.
Foto: Lina Östling Styling: Hanna Rydman för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung
Lägenheten som nu är till salu och förmedlas av Historiska hem är ett riktigt byggnadsminne om 102 kvadratmeter. Den nuvarande ägaren köpte lägenheten av dödsboet till ett av Christian Erikssons barn och har både renoverat, moderniserat och restaurerat lägenheten. Man har dessutom tagit till flera speciallösningar för att behålla den gamla charmen och stilen, samtidigt som lägenheten fått en modern standard.
RESTAURERADE ORIGINALDETALJER OCH RESPEKTFULL RENOVERING
Bostaden nås via en egen entré från innergården, vars välvda dörr med pilastrar leder till en yttre hall som ligger i den utskjutande tillbyggnaden. Här möts man av en k-märkt takmålning av konstnären Nils Krueger, som även hade sin ateljé på gården.
Hallgolvet är ett gammalt kalkstensgolv och målad, rå träpanel klär väggarna runt de spröjsade fönstren. Den inre hallen har fått vattenburen golvvärme och platsbyggd förvaring i pärlspont med både sittbänk, krokar och en hatthylla.
Lägenheten har renoverats med varsam hand och har fått en modern standard som gifter sig fint med den gamla miljön. Tapeter, kakel och textilier är noga utvalda för att komplettera hemmet och skapar en unik atmosfär tillsammans med restaurerade originaldetaljer. Bland möblerna syns flera gedigna trämöbler.
De äldsta delarna av lägenheten, där köket och ett av sovrummen i dag ligger, byggdes 1773 medan resten är från en tillbyggnation som avslutades 1806. Köket är plats- samt handbyggt i furu som målats i grå linoljefärg. Det måttanpassade köket kompletteras av ett rymligt skafferi och en klassisk tallrikshylla som åter blivit en åtråvärd detalj i många kök.
Spiskåpan är i original från 1770-talet och har restaurerats till originalskick, medan väggar har klätts dels i franskt, handmålat kakel och dels i klassisk pärlspont. Bänkskivan är mattslipad i svart granit och i köket har alla moderna bekvämligheter fått plats.
Bostaden har en genomgående planlösning med fönster mot såväl gatan som gården samt egen entré i mitten. Rummen som vetter mot gatan har invändiga fönsterluckor, som nuvarande ägare tagit fram och restaurerat till originalskick, efter att de under flera år varit dolda och bortglömda.
Blomsterdekorerad kakelugn och bröstpaneler i original
Bostaden har ett större sällskapsrum, ett allrum som kan användas som bibliotek, sov- alternativt vardagsrum samt ytterligare två sovrum. Det finns även två badrum samt en separat liten tvättstuga.
I vardagsrummet står en vacker blomsterdekorerad kakelugn som är fungerande. Rummet har ett fint ljusflöde tack vare de många fönstren och längs väggarna går en bröstpanel i original som målats i grå linoljefärg. På golvet ligger en gammal ekstavsparkett som hårdvaxoljats och vitpigmenterats. Intill ligger att av sovrummen i bostaden.
I det andra vardagsrummet, som även kan fungera som sovrum eller bibliotek, finns också en äldre bröstpanel och på väggarna sitter tapeten Anno från Boråstapeter. Pardörrar leder till ett av sovrummen med gammalt brädgolv och bröstpaneler i original. Härifrån nås badrummet och den separata tvättstugan.
I badrummet står ett badkar i gjutjärn med lejontassar och väggarna är klädda i vitt kakel, medan golvet går i mönstrad klinker med golvvärme undertill. Det andra badrummet, som ligger i anslutning till den inre hallen, har dusch och är klätt med crèmefärgat kakel samt betongklinkergolv med golvvärme.
Utanför gårdsentrén ligger bostadens terrass som har ett högt solläge ovanför den större innergården, vilket ger många soltimmar. Här finns plats för både utemöbler och grill intill syrenträd och rosenbuskar – och i ateljéerna på gården verkar konstnärer än i dag.
Detta kulturarv till bostad är till salu hos Historiska hem och har ett utgångspris på knappt tio miljoner kronor. Du hittar annonsen med fler bilder här.
Läs mer:
Orörd sekelskiftesvåning till salu – kika in i den historiska miljön