7 saker som passar att äta till whisky
1. Choklad
Maltwhisky gifter sig väl med choklad med inslag av vanilj som dämpar bitterheten hos kakaobönan. Vissa hävdar att ju högre kakaohalt desto bättre, medan andra föredrar vit choklad. Så här gör du: låt chokladen smälta i munnen innan du tar en sipp whisky och blandar smakerna i munnen.
Dryckestips: Cardhu 12 years (nr 454), 369 kr.
2. Ost
En rökig whisky fungerar väldigt väl till en ost med mycket smak, till exempel en blåmögelost som Roquefort. Även Norrbottenost, som ju är något mer okänd än sitt syskon Västerbottenost, fungerar bra. Föredrar man en sötare whisky lämpar sig en mjukare ost som brie.
Dryckestips: Lagavulin 16 years (nr 400), 599 kr.
3. Pistaschnötter och mandlar
Både salta och naturella nötter fungerar överlag väldigt bra med berusande dryck (vi tänker chilinötter och en kall öl). Just pistaschnötter och mandlar går väl med rökig whisky,
Dryckestips: Laphroaig 10 years (nr 571), 419 kr.
4. Skaldjur
Hummer, ostron, räkor och kräftor passar utmärkt till whisky. En något oväntad smakkombination kanske, men det kräver också sin maltwhisky.
Dryckestips: Jura Diurachs’ Own 16 Years (nr 487), 529 kr.
5. Äppelkaka eller ugnsrostade äppelklyftor
Vissa whiskysorter (speciellt unga) har en underton av äpplen, vilket gör att smaken gifter sig väl med till exempel en nybakad äppelpaj.
Dryckestips: Dalmore Vintage 2004 (501), 429 kr.
6. Rökta ribs
Rökt mat kan smaka riktigt bra ihop med whisky, men undvik de allra rökigaste whiskysorterna. Risken finns att rökigheten slår ut smakerna.
Dryckestips: Glenmorangie 10 years (417), 415 kr.
7. …eller bara kött överlag
En köttbit och whisky är en svårslagen kombination, helt enkelt.
Dryckestips: Highland Park 12 years (531), 409 kr.
Läs också: Whiskyskola inför World Whisky Day
Av: Thowe Wagner Larsson och Rose-Marie Söderlund