Champagneskola! Snabba fakta och goda köptips

14 jan, 2016
ELLE mat & vin i annonssamarbete med Moët & Chandon.
Champagne står för lyx, kvalitet och njutning. De härliga dropparna kan förgylla såväl fest som vardag. Men vad vet du egentligen om champagne? Häng med i vår champagneskola!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fakta om champagne

Champagne ligger i nordöstra Frankrike och bara de viner som tillverkats inom området får kallas champagne. 2014 tillverkades 307 miljoner flaskor, varav drygt hälften gick på export.

Moët & Chandon är den största tillverkaren av champagne med över 25 miljoner flaskor i årlig produktion, med ett brett sortiment av champagne som passar till livets olika festtillfällen. Företaget grundades av Claude Moët 1743.

Fransmän dricker mest champagne i världen följt av engelsmän och amerikaner. Svenskarna står för en ständigt ökande konsumtion av ädla bubblor och ligger på nu på 11:e plats på försäljningslistan bland världens länder.

Druvor

Klimatet i Champagne är svalt och relativt fuktigt även om det under senare år blivit varmare. Druvorna i champagne är dyrast i världen. Till varje flaska går det åt ett och ett halvt kilo druvor. Vinerna från Champagne har en hög frisk syra och smak av äpple, citrus, mineral och ibland nyjäst bröd, toast, nötter och nougat.

Annons

Chardonnay är en grön druva och den mest odlade i området. Den ger elegans och finess.

Pinot Noir är en blå druva som ger ryggrad åt vinet.

Meunier är också en blå druva som ger fruktighet till champagnen.

Vilken typ av champagne är din favorit och vad kan passa till?

Prosciuttolindad pilgrimsmussla med citron- och persiljesmör.
Prosciuttolindad pilgrimsmussla med citron- och persiljesmör.

Man brukar säga att champagne passar de flesta och när som helst på dygnet. Beroende på årstid, tillfälle och budget förstås, det finns en champagne för varje tillfälle, med eller utan mat.

Recept: Prosciuttolindad pilgrimsmussla

Non Vintage (NV)

Champagnehusens viktigaste ”visitkort” som visar på husets stil och görs på ungt vin som blandats med flera olika äldre årgångar. Non Vintage är lättdrucken och okomplicerad och gjord för att drickas inom något år.

Annons

Moët & Chandon Brut Impérial (nr 7518) 385:-

Torr, frisk och fruktig smak med inslag av gula äpplen, blodapelsin och kex. Perfekt som apéritif eller till lätta fisk- eller skaldjursrätter.

Champagne Millésimée

Det som vi i Sverige kallar årgångschampagne görs på olika sätt beroende på hus, men på Moët & Chandon görs de bara de riktigt bra åren. Årgångschampagnen ger en unik upplevelse och den kan också lagras.

Moët & Chandon Grand Vintage 2006 (nr 7545) 499:-

Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, valnötter, persika och grapefrukt. Serveras som aperitif eller till fisk, skaldjur och krämiga vitmögelostar.

Champagne Rosé

En roséchampagne görs antingen genom tillsats av lite rött pinot noir-vin eller genom att skalen på pinot noir-druvorna fått ligga med och laka ur till färgen blivit lagom rosa.

Moët & Chandon, Rosé Impérial (nr 7598) 430:-

Torr och frisk roséchampagne med bra struktur och friska toner av blodgrapefrukt och smultron. Serveras som sällskapsdryck eller till desserter med färska hallon.

ELLE mat & vin i annonssamarbete med Moët & Chandon.
ELLE mat & vin i annonssamarbete med Moët & Chandon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons