Stefans vintips: Passande vin till svamp och kantareller
Svamp är naturlig lyx från skogen. Efter den torra sommaren kommer nu regnet och svamparna börjar växa. Svamp och vin är ett mycket lyckligt och smakfullt äktenskap.
– Vita viner till svamp ska helst inte vara tunna i smaken utan lagom fylliga. Gärna gjorda på druvan chardonnay med lite fatkaraktär. Kraftiga röda viner överskuggar svampens finstämda smak. Medelfylliga röda viner är en bättre partner. Tänk också på att svampen ska vara tillagad, annars kan vinet få en något metallisk smak, säger Stefan Saidac på VinBetyget.se.
Utvalda viner till höstens svamp
För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan om sex utvalda viner, både vita och röda, som matchar höstens godaste rätter med svamp.
På VinBetyget.se hittar man topplistor med de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Listorna bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner.
För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app helt gratis.
1. Chardonnay-fynd till svamptoast
Boschendal 1685 Chardonnay (nr 6299), Sydafrika, 99 kr.
Det här är ett bra vin på vin på findruvan chardonnay som man alltid borde ha hemma. Boschendal 1685 är medelfylligt och har lagrats en tid på fat. Vinet passar därför både till ljust kött och fiskgryta. Och förstås mycket bra till smörstekta kantareller som behöver paras ihop med ett fruktigt vin. 99 kronor för Boschendal 1685 måste ses som ett vänligt pris.
Recept: Svamptoast med parmesan och persilja
2. Elegant, franskt vitt till krämig svamprisotto
Cote du Jura Chardonnay (nr 2327), Frankrike, 149 kr.
Upptäck Jura, Frankrikes minsta vinregion: Prova Cote du Jura Chardonnay. Vinet är elegant, friskt och lagom fylligt. Ett hantverk, lagrat på små ekfat. Gör en krämig risotto, gärna med kantareller, det går också bra med annan svamp. Ta en klunk av det nyanserade vinet. Njut. Det är mer än den långa smaken som gör att vinet är värt varje krona. Vinet placeras högt på vår topplista.
Recept: Svamprisotto med skogssvamp och parmesan
3. Fylligt vitt till svampsoppa
Mulderbosch Chardonnay (nr 6006), Sydafrika, 109 kr.
Varje gång jag smakar en välgjord soppa, kommer tanken: Gud vad gott, det här borde man äta oftare. Mustig kantarellsoppa är en favorit. Vilket vin passar till? Kantareller och druvan chardonnay är bästisar. Mulderbosch Chardonnay är generöst, fylligt och utmärkt till soppan som är gåva från naturen. Det fruktiga vinet passar också bra till grillade och stekta fiskar.
Recept: Lyxig svampsoppa med grädde och vin
4. Fruktigt vitt till kycklinggryta med kantareller
Stoneleigh Latitude Chardonnay (nr 6360), Nya Zeeland, 129 kr.
Vitt vin till kyckling? Javisst! Gärna ett vin som Stoneleigh Latitude Chardonnay med lätt rostad fatkaraktär. Det fruktiga vinet från andra sidan jordklotet, här bekvämt på en armlängds avstånd, möter gräddiga rätter. Som en väldoftande kycklinggryta med kantareller, köpta såväl som egenplockade.
Recept: Kycklinggryta med kantarellsås
5. Medelfylligt rött till kantarellpizza
Borgogno Langhe Rosso (nr 70384), Italien, 109 kr.
I Sverige har pizzan gjort en fantastisk klassresa: Från vanlig, mättande hämtmat till fantasifulla skapelser med löjrom och tryffel. Vegetariska rätter brukar bäst matchas med vita viner. Men till den här pizzan med kantareller som topping, rekommenderar jag ett rött vin från Italiens hetaste vinregion Piemonte. Borgogno Langhe Rosso är lent och medelfylligt. En hemgjord pizza med mycket kärlek och kantareller, skogens guld, förtjänar ett värdigt vin. Dessutom prisvärt så det förslår.
Recept: Kantarellpizza
6. Len ripasso till svamplasagne
Monti Garbi Ripasso (nr 5328), Italien, 119 kr.
Ripasso-viner kan vara för söta, men inte Monti Garbi Ripasso. Druvorna växer i kalkhaltiga marker i Venetien. Det ger vinet en härlig fräschör. Det är medelfylligt och matvänligare än ripasso i gemen. Italien förstår Italien: Monti Garbi uppmuntrar rätter som svamplasagne med ricotta, och brukar ge glada miner runt bordet. Monti Garbi klarar sig också utmärkt på egen hand utan mat. Ibland vill man bara ha ett glas gott rött.