Whiskyskola inför World Whisky Day
Whiskyintresset i Sverige är större än någonsin. Enligt undersökningen Whiskybaromatern är nästan hälften av alla män intresserade av whisky, och en tredjedel av kvinnorna. Bara det senaste året har intresset bland kvinnor ökat med 20 procent.
– Det är mycket roligt att se hur vårt intresse och kunskap kring whisky ökar. Det är en välkommen utveckling där jag gläds extra mycket åt antalet kvinnor som säger sig ha ett intresse för whisky. Whisky har historiskt sett oftast uppfattas som en något maskulin dryck men de senaste åren har vi kunnat se fler kvinnor på whiskyprovningar, säger Mikael Lundén, Brand Ambassador på Diageo.
Det finns mängder av olika whiskysorter. Här ger vi dig en liten grundkurs med allt du behöver veta för att kunna utforska drycken vidare på egen hand.
Tillverkning
Whisky innehåller tre ingredienser: spannmål, vatten och jäst. Om man gör whiskyn enbart på korn kallas den för maltwhisky och gör man den på något annat (vete, råg, ris, majs) går den under samlingsnamnet grainwhisky. Amerikansk bourbon är gjord på minst 51 procent majs.
Läs även: 5 klassiska bourbon-drinkar
Tillverkningsprocessen påminner mycket om ölbryggning, med skillnaden att man avslutar med att destillera drycken, vilket gör att den får sin styrka, och sedan lagrar den på fat. För att få kallas whisky måste spriten i lagras minst 3 år. De flesta sorter lagras dock i 6 år eller betydligt längre.
Whisky eller Whiskey?
Vilken stavning man använder beror på dryckens ursprung. I Skottland, Japan, Kanada och Sverige använder man whisky och i USA och på Irland använder man whiskey.
Single eller Blended?
Om all whisky i flaskan kommer från samma destilleri kallas den för Single Malt eller Single Grain, beroende på sädesslag. Om den dessutom kommer från ett och samma fat kallas den för Single Cask.
Om whiskyn däremot är en blandning av malt eller grain från olika destillerier kallas den för Blended Malt eller Blended Grain. Om det är en blandning mellan både malt- och grainwhisky kallas den kort och kort för Blended.
Vad tycker vi i Sverige? Skotsk single malt är svenskarnas favorit och 77,3 procent tycker att single malt antingen är finare/bättre eller smakar bättre än blended.
Rökig eller inte?
Långt ifrån alla whiskysorter är rökiga, men Skottland i allmänhet och ön Islay i synnerhet är känd för sin rökiga whisky, som får sin smak och doft av att att man torkar det mältade kornet genom att elda med torv.
Vad tycker vi i Sverige? Ca 40 procent föredrar rökig whisky, 30 procent frisk och 15 procent fruktig. Merparten av kvinnorna föredrar en frisk whisky.
Vatten eller is?
Om man vill ha vatten eller is i whiskyn eller inte är en smaksak. Några droppar vatten kan framhäva vissa smaker, men också ta bort andra. Whisky ska helst drickas rumstempererad för att smakerna ska komma till sin rätt, men somliga – speciellt i USA – föredrar att dricka sin whiskey ”on the rocks”.
Doften och smaken
Doften är en nästan lika viktig upplevelse av whisky som smaken. Man bör därför välja ett kupat eller tulpanformat glas som ”stänger in” doftmolekylerna.
Gör så här: Börja med ett dofta på whiskyn ordentligt innan du smakar på den. Ta sedan en liten sipp så att smaklökarna vänjer sig vid spritsmaken och sedan direkt en sipp till. Behåll drycken i munnen några sekunder och låt den täcka hela munnen och tungan. Vad känner du för smaker och dofter? Upplevelsen är väldigt individuell så var inte orolig för att tycka ”fel”.
Tips! Om du ska testa flera olika sorter bör du börja med den mildaste och avsluta med den rökigaste.
Happy World Whisky Day!