8 fantastiska fakta om huden – kroppens största organ

25 jul, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Huden är i allra högsta grad påtaglig, men trots det är det mycket vi inte vet om vårt eget yttersta lager. Här får du veta lite mer, som att du får en ny hud varje månad och att solande är beroendeframkallande.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Så här års är det många svenskar som börjar få en lätt solbränna och mycket under sommaren kretsar kring huden som ska smörjas in och tas om hand. Men hur mycket vet du egentligen om huden, kroppens största organ?

Visste du till exempel att huden väger ungefär tio kilo och innehåller nära två mil blodkärl? Huden är verkligen fantastisk och en riktig slitvarg. Här kommer åtta otroliga fakta om din solbrända vän.

1. Huden – din viktiga barriär

Huden täcker i princip hela kroppen och är ett av de viktigaste skydden för smittor och andra hot utifrån. Inte nog med att huden innehåller miljontals svettkörtlar som gör att du kan hålla kroppstemperaturen på en vettig nivå, den är också hem till massor av immunceller som försvarar kroppen mot attacker från bakterier, och virus.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut. Dessutom gör den sitt bästa för att försvara oss från UV-strålarna från solen, men där kan den behöva lite hjälp på traven i form av solskydd eller ännu hellre kläder.

Annons

2. Ny hud varje månad

Huden är uppdelad i tre delar, överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden är olika tjock på olika delar av kroppen. Till exempel är den bara cirka 0,05 mm på ögonlocken, men kan vara över en millimeter tjock under hälarna. Allt beror på hur mycket huden slits. För slits, det gör den!

Tusentals gånger varje dag sliter man på och sträcker ut huden, men den går ändå inte sönder. Det är för att den hela tiden fylls på av nytt kreatin, ett protein som också håret och naglarna består av, och som är oerhört starkt. Kreatinet bildas långt ner i huden och vandrar sedan långsamt uppåt under sitt månadslånga liv, där det slutar som hudens yttre skydd innan det flagnar av och lossnar.

När det yttersta på huden slits mycket produceras det mer kreatin, det är därför du kan få valkar i händerna och du till exempel gräver eller styrketränar.

3. Nattamat kan göra att solen bränner dig

Att äta på natten kan göra din hud känsligare mot solen.
Att äta på natten kan göra att du behöver använda mer solkräm.

Forskning visar att hudcellerna verkar ha en dygnsrytm, precis som resten av kroppen. På natten förbereder sig huden på en ny dag, den reparerar sitt skyddande lager och gör det redo för slitage och sol. På morgonen kopplar huden sedan på de celler som skyddar oss från UV-strålarna.

Annons

Det här gör också att huden påverkas om vi gör saker på fel sida av dygnet. Om vi till exempel äter mitt i natten kommer hudens klocka att tro att det är middagstid och dra tillbaka aktiveringen av UV-skyddet, som annars ska komma igång på morgonen, vilket gör att vi blir mer exponerade för UV-strålarna dagen efter.

4. Solen är lika beroendeframkallande som droger

Gillar du att känna solens strålar smeka huden? Du är inte ensam. Att vi njuter av att ligga i solen är förmodligen medfött och har en tydlig funktion – att tanka D-vitamin.

D-vitamin ligger inaktivt på huden och bara väntar på att bli aktiverat av solens UV-strålar. Det här är ju samtidigt ett problem eftersom mycket tid i solen gör att risken att drabbas av hudcancer ökar. Det kan vara väldigt svårt att låta bli att lägga sig i solen eftersom det faktiskt går att bli solberoende. Solljuset gör att huden bildar mer betaendorfin som i sin tur skapar samma effekt som opiater, som morfin och heroin, fast mildare. Beroendet har ett namn på engelska, tanorexia, som skulle kunna översättas till ungefär solorexi.

5. Tatueringar är fossila hudceller

Hur kan tatueringar finnas kvar hela livet?
Hur kan tatueringar finnas kvar hela livet?

Har du funderat på varför ett streck du ritar på huden försvinner efter några timmar medan tatueringar stannar kvar resten av livet? Förklaringen är att ett streck slits bort eftersom det ligger uppe på överhuden. En tatureringsnål däremot går ner i läderhuden, cirka hundra gånger i sekunden, och skapar en skada samtidigt som den sprutar in bläck.

Annons

Det här kan ju inte immuncellerna i huden ställa upp på, utan de rusar till området och börjar käka bläck som de misstar för bakterier. Men många är lite för glupska och sätter i sig mer bläck än de kan hantera. De fastnar i läderhuden, med bläcket kvar inuti sig, som fossiler på en bergvägg, och blir kvar för evigt.

6. Svett – den riktiga kärleksbrygden

Även om vi vet att vår naturliga doft innehåller feromoner som gör att vi dras till varandra har forskningen fortfarande inte hittat exakt vilka feromoner det är som påverkar oss så. Däremot vet man att vi blir otroligt duktiga på att känna igen just vår partners doft och att vi kan få lägre stressnivåer bara av att känna den på till exempel en använd tröja.

7. Vi rodnar som ursäkt

Det är jobbigt att rodna och många av oss lider till och med av erytrofobi, alltså skräck för att rodna. Och visst är det inte så kul att bli knallröd i ansiktet och därigenom avslöja att man tycker att man gjort något pinsamt. Men det fiffiga med rodnaden är att den är en ursäkt, åtminstone om man får tro ny forskning på området.

Annons

Det visar sig nämligen att vi gillar de som rodnar bättre än de som inte rodnar när de brutit mot någon social kod. Så forskarnas teori är att de röda kinderna är ett sätt att visa att man inser att man har gjort fel och indirekt ber om ursäkt för det.

8. Ät morötter för vacker hud

Ja, det låter kanske otroligt men det du äter kan visa sig på din hud, bokstavligen. Att äta nyttigt gör att hela din kropp, inklusive din hud, mår bättre. Men nu visar en studie att vi får en attraktiv hudton av att äta färgstarka grönsaker, oavsett vilken hudfärg vi har.

Kvinnor som fick bedöma ansikten hos män ansåg att män som åt mycket grönsaker var mer attraktiva än andra män. Deras hud visade sig ha en lätt orange hudton, som inte är uppenbar, men som ändå verkar vara tilldragande, till och med mer tilldragande än solbränna.

Foto: TT

Källa: Science Focus, 1177

 

Läs mer:

Så skyddar du huden från föroreningar

Så vet du om din hudbarriär är skadad

10 produkter som hjälper sommartorr hud att bli len och återfuktad

Annons