Psykisk ohälsa hos unga har ökat 50 procent – är skärmar boven?
Att unga mår allt sämre är ingen nyhet – och rapport efter rapport redogör för hälsoriskerna med pressen som dagens unga lever med. Men att det är så här illa är svårt att ta in. Forskarna har också svårt att identifiera exakt varför det blivit så här. Men teamet bakom en studie som nyligen publicerades i Journal of Abnormal Psychology menar att det finns tydliga beteendemönster som kan vara en förklaring.
I studien såg man att andelen unga som mådde dåligt ökat drastiskt de senaste 10 åren – men hos människor över 26 såg man inte alls samma mönster.
Studien bygger på data från National survey on drug use and health, som övervakat missbruk och mentala besvär hos tonåringar sedan 1971. Data från över 200 000 tonåringar och 400 000 vuxna analyserades och man såg tydligt att just tonåringar och människor i tidiga 20-årsåldern var särskilt i riskzonen för att drabbas av allvarliga psykiska besvär. Risken för depression hade ökat med mer än 50 procent hos tonåringar, från 8.1 procent till 13.2 procent. Även självmordstankar följde en snarlik kurva.
Gällde inte de över 26 – telefoner stora skillnaden
Eftersom statistiken svängde så tvärt menar forskarna att det är en generationsfråga, snarare än en generell ökning av psykisk ohälsa i samhället. Den stora skillnaden mellan generationerna, och en av forskarnas huvudförklaringar, är relationen till våra telefoner och hur de påverkar vår sömn. När vi blir äldre inser vi att vi behöver lägga ifrån oss telefonerna för att få våra sömntimmar (även om alla borde bli ännu bättre på det…).
Tonåringar har ju dessutom ett biologiskt större sömnbehov än vuxna, och behöver minst nio timmars sömn per natt, men studier från Harvards Universitet visar att bara ungefär 50 procent av tonåringarna sover åtta timmar per natt – alltså alldeles för lite.
En annan stor faktor som påverkar vårt mående i frågan är att äldre vuxna har mer stabila relationer i övrigt och är inte lika påverkade av vad som händer i sociala medier, menar forskarna.
Redan förra året försökte Folkhälsomyndigheten få klarhet i ämnet. I en rapport analyserar de rådande svenska familjeförhållande, socioekonomiska faktorer, samhällsförhållande och skolsituationen. Slutsatsen i rapporten är att skolans brister och oron över arbetsmarknaden är de mest sannolika (bidragande) orsakerna till ökningen av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Även i den rapporten nämns smartphones och sociala medier som en faktor, men de menar att det behövs mer forskning innan man kan dra några slutsatser. Här har vi alltså en av dem, och fler lär det bli, var så säkra.
Källa: Journal of Abnormal Psychology
Bildkälla: TT