Så blev hemmet ett platsbyggt paradis
Gammalt blir nytt och litet blir stort. Med smarta lösningar som tar vara på varje kvadratmeter har hemmet blivit ett platsbyggt paradis.
Förvaringsväggen i hallen är byggd av köksskåp från Ikea och byrå från Ikeas Stolmen, som ramats in av stavlimmade hyllplan och målats.
Oj, vilken våning! Så brukar gäster reagera när de kommer hem till Oskar Nordquist, Maria Hazard och barnen Alfred, 4, och Märta, 1. Lägenheten från sent 1800-tal har en imponerande takhöjd på 3,40 och bevarade detaljer som dubbeldörrar och stuckatur lurar ögat att tro att de 75 kvadratmeterna är många fler. Lägg till de platsbyggda förvaringslösningarna som bokstavligen gör boytan större.
– Vi kommer nog aldrig att bo i ett hem med lika bra förvaring! säger Maria, vd och grundare av den nystartade kommunikationsbyrån Obeya Relations.
Hon och Oskar, arkitekt på White Arkitekter, flyttade in i den 80-talsrenoverade lägenheten på Södermalm i Stockholm när de blev gravida med Alfred. Flimrande lysrörsbelysning och laxrosa plastmattor förde tankarna till en svartklubb i Berlin. Renoveringen påbörjades omedelbart. Först ut var hallen med det målade golvet.
– Det tog fyra veckor. För mig är det som terapi – processen är poängen, säger Oskar.
Han gjorde en romb utifrån golvplankornas bredd, skar ut schabloner med en laserskärare och ritade upp mönstret för hand. Ett gammalt 60-talskök som en gång stått på Östermalm blev serveringsgång.
– Det var viktigt att det skulle kännas gammalt. Då måste det vara massivt trä, som kan slipas och målas om, säger Oskar.
Det gamla 60-talsköket fyndades på Blocket, kapades på djupet och blev en perfekt serveringsgång i innerhallen. Panel av pärlspont och ram av stavlimmade hyllplan. Den målade ”panelen” är i höjd med vardagsrummets originalpanel. Golvet handmålades av Oskar. TIPS! Gör ett golvmönster. Skär ut en rombformadschablon och markera mönstret med blyerts över hela golvet. Måla försiktigt romb för romb – och ha tålamod!
Serveringsskåpen ramades in med stavlimmade hyllplan i furu, precis som hallens förvaringsvägg med skåp från Ikea. Samma teknik användes i köket, vilket gör att inredningen – ett hopkok av gammalt och nytt – ändå hänger ihop. Eftersom köket delades på mitten för att skapa ett litet barnrum fungerar serveringsgången både som köksförvaring och extra avställningsyta. När det var dags att bygga köket var budgeten slut, men tack vare principen ”tur i oturen” fick de ändå möjlighet att riva ut det gamla 80-talsköket. Alfred var inte mer än några månader när hantverkare på våningen ovan lyckades kapa husets huvudvattenledning. Badrummet, som precis blivit klart, kunde inte användas och familjen förvisades från sitt hem i ett halvår.
– Det gjorde att köket fick ta nästan hur lång tid som helst. Marias pappa och bror kom upp från Småland och byggde stommen, väggen och kaklade. Vi hittade saker eftersom. Överskåpet låg på gatan, marmorskivan hittade jag på Blocket, trälådorna kommer från loppis, säger Oskar.
Eftersom köket inte har något riktigt fönster satte Oskar och Maria in dubbelfönster från det gamla glasbruket i Älmhult för att ändå få in dagsljus. Efter tio år i Marias morfars ladugård i Pjätteryd var de i väldigt dåligt skick och har varsamt restaurerats. Köksinredningen är en blandning av platsbyggt, Ikea samt loppis- och Blocketfynd.
Platsbyggd hylla. Gammalt slaktarblock i marmor från Blocket och trälådor från loppis.
Dynamiken mellan honom och Maria är tydlig, även om deras smak smält samman över åren. Idén börjar och slutar hos henne.
– Vi pitchar in saker hos varandra. Maria är väldigt bra på att hitta stämningar och göra moodboards. Jag vill rita och testa på papper. Hon har en vision, sedan gäller det för mig att förverkliga den. Jag måste verkligen finslipa argumenten. Om jag inte kan förmedla en idé så är den antagligen dålig. Det är ett väldigt bra sätt att förädla idéerna, säger Oskar.
Båda är stora fans av Pinterest.
– Det blir tydligt vad man gillar. Ibland kan man bli förvånad, säger Maria.
Vardagsrummets rymd får lägenheten att kännas större än sina 75 kvadratmeter. Matbordet är arvegods. ”Vi målade halva benen vita för att lätta upp det murriga”, säger Maria. De klassiska Eamesstolarna har köpts in i omgångar. De olika färgerna ger karaktär åt rummet. Även fåtöljen Lounge Chair är signerad paret Eames. Mattor från Ikea och Lagerhaus.
Tavelväggen är ett hopplock av högt och lågt. Foto av pariserhjulet av Franck Bohbot och kaninbricka från Room. Litografin högst upp till vänster är signerad Salvador Dalí. Bronsstatyetten Venus är gjord av Carl Eldh. ”Farmor och farfar har varit en källa till många saker i vårt hem. Farmor samlade på konst och kom från en förmögen familj. Statyn köpte hon själv av Carl Eldh som var kompis med hennes syster”, säger Oskar.
Stegen fyndades i en container och används för att nå de högsta hyllorna. Bokhyllan är Elfa, med målade hyllplan i massivt trä. Tv-bänken har Oskar byggt och hakat på Elfasystemet. Berndt Friberg-vaserna kommer från Oskars farmor och farfar, arvegods som väckte parets intresse för stengods. Keramik från Tobo, Upsala Ekeby och Bo Fajans.
Tavlan av Carl Johan Fahlcrantz – som kallats ”det svenska landskapsmåleriets fader” – är en bröllopspresent från Oskars föräldrar.
Även i sovrummet finns gott om förvaring. Byråer Tarva, Ikea. Badrummet renoverades för att få en luftig känsla, där både barn och vuxna vill spendera mycket tid. Innertaket revs, så att röret hänger fritt. Golvet är hexagonmosaik i carrarramarmor.
Träskåpet, inköpt på Grandpa på Södermalm, är ett skoskåp från 1930-talet som tidigare huserat i ett av försvarsmaktens omklädningsrum. Marias pappa, som är båtbyggare och driver Träverket i Råshult, gjorde nya luckor där de saknades. Den svarta fläkten hittade de på en loppis i Austin, Texas, men den var för tung för att ta med hem. ”Vi blev överlyckliga när den efter några veckor kom på posten till oss. Det var våra vänner i Austin som ville ge den i bröllopspresent”, säger Maria.
Sovrummet går i behagligt ljusblått med accenter åt det orange hållet. ”Generellt så vill Oskar dra på med färg och form medan jag försöker hålla igen, och sedan landar vi i ett mellanting”, säger Maria. Den stora tavlan har Oskar målat.
Sänggaveln är byggd av en gammal dörr från Marias förra lägenhet. Sänglamporna är köpta på nätauktion.
Se fler inspirerande Hemma hos-reportage här.
Av Isabelle Olander
Text Katarina Matsson
Foto Lina Eidenberg Adamo