Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Stjärnkocken Isabella Morrones starka ord om restaurangbranschen

21 sep, 2017
AvAnaïs González Cruz
I morse lade kocken Isabella Morrone ut ett inlägg på sin blogg om en restaurangbransch med obetald övertid, sexuella trakasserier och ren mobbning, en bransch hon inte vill rekommendera till någon – och som hon därför nu lämnar. Inlägget delas och sprids nu av tusentals.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Isabella Morrone har arbetat som kock i 12 år. Under sin karriär har hon bland annat lagat mat på några av Stockholms främsta restauranger, varit anställd på Michelin-belönade krogar utomlands och även medverkat i tv-programmet Kockarnas Kamp. Men nu har hon fått nog.

I ett långt inlägg på sin blogg berättar Isabella om en bransch där obetald övertid, sexuella trakasserier och mobbning är vardagsmat. Inlägget sprids nu överallt. Läs delar av det här.

Utdrag från Isabella Morrones blogg:

Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror … Sjuka kockar som är magsjuka står och kräks i golvbrunnen på stjärnkrogen. Dom kan inte gå hem. För vem ska jobba då? …

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Jag jobbade på en annan stjärnkrog när jag var yngre. Där jobbade vi ca 250 timmar i månaden och fick inte ett skit för det förutom vår lön. Ingen OB ingen övertid, inte ett skit. Ingen vågade säga något. Jobbade vissa dagar 07-01 för att hinna. Vad är det för liv? Chefen var helt galen och mådde psykiskt dåligt. Han brukade kalla oss alla för horor i köket när det blev något fel och det blev eventuella väntetider … 

Annons

Jag har blivit tafsad på ett antal gånger. Fått sexuella inviter av nästan alla manliga kollegor jag jobbat med. När dom är fulla förstås, sen dagen efter på jobbet beter dom sig fortsättningsvis som idioter.

Jag har många gånger fått ”jobba igen” när jag varit sjuk. (Vadå jobba igen du kan ju för fan inte rå för att du är sjuk?!) Vi är präglade och hjärntvättade. 

Mina kollegor på en annan arbetsplats frös ut mig och lät mig göra riktiga slav jobb ensam sen när jag var klar och kom tillbaka till köket hade alla stuckit utan att säga hej då. Jag fick alltid äta själv. Min kollega där skrek till mig en gång utan anledning när jag frågade en sak om produktionen, -”Dra åt helvete din jävla fitta”.

Trevligt. Tyst gick jag och grät för mig själv i omklädningsrummet. Chefen hörde såklart vad killen sa till mig men sa ingenting.

Jag har stått och jobbat och varit tvungen att skämmas och ursäkta mig själv när jag måste in i en kyl där chefen precis står och lutar sig emot. När han snällt flyttade på sig någon cm så kunde jag sträcka mig ner och ta det jag skulle ha vilket jag väl minns var sparris. Hade svårt att få tag på den sista sparrisen och då böjde han sig ner och skrek i mitt öra -”SKYNDA DIG DÅ DIN JÄVLA IDIOT”. Den chefen tog droger på jobbet. Och det var ingen som sa något.

Annons

Många kockar jag träffar ute på event har ingen aning om vem jag är och spelar dryga. Dom tittar bort när dom hälsar och frågar typ lite drygt, -”varför känner jag igen dig”? Då tänker jag lite såhär. Om du tar och tittar upp en jävla sekund från ditt stora ego och tittar runt dig på vad det finns för andra kockar runt dig så kanske du kan ha lite jävla bättre koll. 

I en tävling jag gick långt i så fick de andra kockarna som hade åkt ut komna in i semifinalen och vara med och titta på oss när vi tävlade. En kock blev väldigt chockad när den såg att jag fortfarande var kvar i tävlingen och utbrast -”va, jasså så du är fortfarande kvar?! ” Sen skrattade till lite. 

En annan högt uppsatt chef har gett mig order om att radera de anställdas timmar för att få ner personalkostnader. Jag gjorde det inte men då tog han saker i egna händer och raderade flera timmar i veckan på personal. Timmar som dom har slitit ihop.

Annons

Jag har blivit tafsad på ett antal gånger. Fått sexuella inviter av nästan alla manliga kollegor jag jobbat med. När dom är fulla förstås, sen dagen efter på jobbet beter dom sig fortsättningsvis som idioter. En kollega blev arg på fyllan för jag ville inte kyssa honom så då skrek han till mig att han skulle ”sparka in fittan på mig”

Chefer som också inte lyssnar på mig när jag försöker ha ett seriöst samtal med dom om viktiga saker, istället svarar denna chef, –”Gud du är så sexig. Varför vill du inte ligga med mig”

Detta fortsätter och det tar aldrig slut.”

Texten är tagen ur Isabellas blogg på Devote.se – den hittar du här > 

Isabella hyllas för sitt mod

Inlägget har fått stor spridning på nätet och många hyllar nu Isabellas mod för att hon vågar tala ut om de vidriga arbetsvillkoren.

Nu ska stjärnkocken sadla om och flytta ner till Skåne, ett beslut som hon delvis fattat efter att ha blivit utbränd förra året. Där ska hon driva Bella På Österlen, ett intimt hemma hos-koncept för max 10 gäster per kväll.

Annons

”…efter 12 år har jag bestämt mig för att jobba själv. Ingen ska någonsin igen få trycka ner mig och bestämma vad jag ska göra. Jag bestämmer över mig själv och jag värderar mig själv högt. Jag sprang raka vägen in i väggen förra året och har inte återhämtat mig … Nu är det dags för ett nytt kapitel i livet med min älskade framtida man och katter och massvis med fina dressyrhästar och sjukt mycket rolig mat”, avslutar hon inlägget.

Redan har hashtaggen #bredvidbella börjat spridas och trenda.

Foto: bellapaosterlen//Instagram

Annons