5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt
Coronapandemin har gjort att många av oss umgås mindre med våra vänner. Den sociala distanseringen och nödvändiga åtgärder för personer i riskgrupper gör att allt fler känner sig ensamma.
Psykiatrikern Anders Hansen har sagt att mycket tyder på att den psykiska ohälsan kommer öka under coronakrisen. Dessutom märks redan konsekvenser i arbetslivet. Enligt TT ökar sjukskrivningarna och efterfrågan på psykologiskt stöd.
I en undersökning tidigare i år frågade Baaam 650 unga kvinnor hur de mådde under coronakrisen. Över 80 procent svarade att de kände sig oroliga, där 60 procent framför allt oroade sig för personer i sin närhet. Många oroade sig även över sin ekonomi på grund av den förändrade arbetsmarknaden.
Just nu befinner vi oss i en jobbig tid. Dessutom pågår ju allt det där andra jobbiga – som fanns innan corona. Det gör det extra viktigt att vi tar hand om både oss själva och varandra.
Här är 5 saker du kan säga till en vän som mår dåligt:
1. Hur mår du – egentligen?
Många av oss är vana att alltid svara ”det är bra”, på frågan ”hur mår du?”. Meningen har på ett sätt förvandlats till en artighetsfras. Och låt oss vara ärliga, det är kanske inte alltid läge att öppna upp sitt hjärta. Men passa på att ställa frågan i mer lugna, mindre sammanhang. Har du en kompis som känts stressad på sistone, lägg till ett ”egentligen”, efteråt och var tydlig med att du har tid att lyssna.
2. Du vet att jag finns här
Att vänner finns där för varandra ska ju var en självklarhet. Men trots det kan det vara viktigt att påminna varandra om det. Du behöver inte göra det på ett sätt som känns dramatiskt utan det handlar mer om att visa för din kompis att hen kan vända sig till dig om hen vill. Att säga att du finns där går dessutom att säga på många olika sätt. Till exempel ”ring mig om du vill prata” eller ”ska vi höras imorrn?”.
3. Jag ringer dig imorgon
Vissa personer har svårt att be om hjälp, även fast man erbjudit den och sagt att ”du vet att du kan ringa mig?”. Om din kompis tillhör den typen är det bättre att du själv säger att du kommer ringa och kolla läget. Då slipper personen känna sig jobbig (även om du såklart aldrig hade tyckt det).
4. Jag känner mig också orolig
Ofta hjälper det att veta att man inte är ensam i sina känslor. Det kan också vara lättare att öppna upp sig och dela med sig av det som känns jobbigt om fler gör det. Var öppen med din vän och berätta att du också känner dig orolig just nu och att det är helt normalt. Det kan bli inledningen på ett samtal som blir viktigt och upplyftande för er båda.
5. Har du funderat på att gå och prata med någon?
Trots att du finns som stöd för din vän kan det ibland krävas professionell hjälp. Märker du att din kompis verkar må sämre, drar sig undan och verkar ha svårt att prata om saker kan det vara läge att han eller hon börjar i terapi. Som vän kan du vara den som på ett fint sätt, med omtanke som främsta anledning, lyfter frågan. Det kan räcka med att så ett frö hos personen, så får hen själv välja tillvägagångssätt. Idag går det ju till exempel utmärkt att gå i terapi online.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Jourhavande medmänniska:
Telefon: 08-702 16 80
Chatt: jourhavande-medmänniska.se
Jourhavande kompis chatt (för barn och unga upp till 25 år): jourhavandekomp.se
Mind självmordslinjen:
Telefon: 901 01
Chatt: (även för närstående): mind.se
Läs mer:
Elsa Billgren: ”Det pratas sällan om hur svårt det är med vänskap”
7 tecken på att ditt förhållande förstör dina vänskapsrelationer