Svep vänster – och hitta kärleken till dig själv
Det är med viss bestörtning jag ser min vän rutinmässigt svajpa vänster på varenda kille som dyker upp på dejtingappen Tinder. Till slut sveper hon höger. Tre små ord ploppar entusiastiskt upp på skärmen: ”It’s a match!”
– Äntligen! utropar jag.
Hon svajpar vidare. Som om ingenting har hänt.
– Ska du inte skriva något?
– Nä, jag vet inte. Kanske sedan, svarar hon och lägger ner mobilen i jackfickan.
Historiskt sett har det aldrig tidigare varit lättare att träffa en partner. Med hjälp av gps-funktioner och sökfilter kan vi ställa in exakt vem vi vill möta – och var. Samtidigt är Sveriges huvudstad Europas mest singeltäta stad. Hur hänger det ihop? Cecilia Salamon är frilansjournalist och content manager på dejtingappen Happy Pancake, där hon också driver en relationsblogg. Numera är hon även författare till kommande boken Fuckboy – praktisk handbok i konsten att dejta, som handlar om hur man på bästa sätt hanterar det moderna singellivet, med en mix av konkreta råd och personliga erfarenheter. Hon menar att det finns en paradox i att vi har svårare att hitta the one, samtidigt som våra valmöjligheter växer.
– Vi tror hela tiden att personen bakom nästa svajp är bättre, att vi kanske hittar drömprinsen eller drömprinsessan. Vi längtar efter tvåsamhet och kärlek men blir mer och mer kräsna. Dejtingappar ger en falsk bild av att det alltid finns någon bättre, säger hon.
De flesta av mina vänner är självständiga, driftiga och ytterst kompetenta kvinnor. De är roliga, smarta och snygga. Men de flesta lever ensamma. Det borde vara tvärtom – eller? Daniella Gordon är samtalsterapeut och har tillsammans med journalisten Sofie Zettergren skrivit boken Kärlek på allvar, en bok om att hitta kärleken i vår komplicerade tid. Hon menar att vi lever i en singelkultur, något som innebär att många känner sig så pass starka i sitt singelliv och sin identitet som just singel, att de blir rädda för att byta bort det.
– På ett personligt plan kan det handla om att man är rädd för att bli ett vi. Man är så stark i sin singelidentitet att man är rädd för att vi:et ska skada ens självständighet. Många har en bräcklig självkänsla och det gör att man är rädd för en vi-anpassning, därför att man är rädd för att förlora sig själv, säger Daniella Gordon.
Cecilia Salamon menar att dejtingapparna i kombination med sociala medier dessutom utmanat den skamstämpel som tidigare (i alla fall för kvinnor) funnits kring att ragga och öppet visa vad man vill ha.
– Vi lever i ett land där många är självständiga och inte längre är lika rädda för att säga vad vi vill ha. Vi kan ha sex med vem vi vill, när vi vill, säger hon.
Och i dejtingapparnas värld är det inte heller självklart vem som är ute efter att hitta kärleken och vem som är ute efter just ett ligg. Gränserna är inte lika tydliga som i den verkliga världen.
– Alla samsas på samma appar, både de som bara vill ligga och de som vill hitta den stora kärleken. En fuck boy kommer inte att vara ärlig med vad han egentligen vill, så det gäller att lära dig att genomskåda honom. Många använder också dejtingappar som ett tidsfördriv, för att få bekräftelse eller bara för att det är roligt, säger Cecilia Salamon.
För även om vi lever i en begynnande singelkultur är den romantiska tvåsamheten fortfarande norm och om något vittnar dejtingapparnas popularitet om människors längtan efter att hitta kärleken. När Sofie Zettergren, journalist och medförfattare till boken Kärlek på allvar, blev singel efter ett upprivande uppbrott var hon egentligen ganska nöjd med det.
– Jag ville faktiskt bara vara själv och fokusera på mina vänner, mitt jobb och allt sådant jag tyckte var kul. Jag hade konstant varit i relationer sedan jag var typ 17 år, så vid 34 års ålder var det otroligt skönt att inte kompromissa med någon, vilket man ändå måste göra när man är i en relation, säger hon.
Det stämmer bra in på min bekantskapskrets – många kan se sig själva som nöjda singlar livet ut. Cecilia Salamon har kommit i kontakt med tusentals singlar i sitt arbete, och menar att den egenskapen vi ofta skattar högt hos en partner är någon som är självständig och driven.
– En person som är nöjd med sitt liv attraherar automatiskt andra människor till sig. Det är därför det är viktigt att börja i den änden. Fråga dig själv vad du kan förändra i ditt liv för att må bättre? Och det svaret ska inte innefatta ”en partner”, utan vara något som du kan skapa på egen hand, säger hon.
Kanske är det just den nöjda singeln som är mogen för kärleken? Sofie Zettergren menar att hennes singelperiod, och den tid hon därmed fick för själv, var viktig för att i dag kunna leva i ett harmoniskt förhållande.
– Jag tror absolut att en trygg singel har lättare att gå in i en relation än någon som tror och hoppas att bara man träffar någon så ska allt falla på plats. På det sättet lägger man ”lösningen” utanför sig själv och tror att någon annan ska komma och göra allting bra. Det är att ställa orimliga krav på kärleken och på en annan människa och det blir ju oftast inte så bra, säger hon.
Och trots att hon till en början var skeptisk mot dejtingappar och tyckte det var ganska läskigt, var det via en dejtingsajt hon sedan mötte kärleken.
– En kompis övertalade mig att prova när jag så smått började bli sugen på att dejta igen. Det var premiär för mig och den andra dejten jag gick på var med Eric, som jag i dag har barn med. Så det får man väl säga är ett bra betyg för dejtingappar, säger hon.
Nätdejting behöver inte nödvändigtvis bereda vägen för egenkärlek, menar Cecilia Salamon, men de speglar vår samtid på gott och ont.
– Dejtingapparna är ett symtom på vår starka singelkultur och vårt sätt att leva i dag. För att kunna ”plocka russinen ur kakan” och se de fördelar som nätdejtingen kan erbjuda, krävs det ett mått av självdistans. Se nätdejtingandet som ett roligt komplement till att träffa personer i verkliga livet och ta det inte på blodigt allvar, säger hon.
Oavsett om kärlek är meningen med livet eller inte, fyller den en viktig funktion. Och kärlek handlar om mycket mer än den vi är vana att se i vårt uppkopplade liv.
– All lycka i livet behöver inte handla om din relation. Det finns många olika sätt att visa och ge kärlek i ditt liv. Till din familj, till dina vänner. Kanske till dina barn.
Det är snarare när du inte ställer enorma krav på kärleken, att den ska fylla något slags tomrum inom dig, som du faktiskt hittar den. Om du lever i en dålig relation är du nog dessutom mer olycklig än om du varit singel, säger Daniella Gordon.
DU GILLAR OCKSÅ:
Har du koll på begreppet singlism – singeldiskriminering? ELLE guidar dig!
14 peppigaste filmerna för dig som är singel
Singel? Hit ska du åka för att hitta kärlek – eller en kortare flirt