10 livsmedel som inte hör hemma i kylen
1. Lök
Fukten i kylskåpet gör löken mjuk och kan i värsta fall göra att den möglar. Förvara den istället torrt och svalt, men inte tillsammans med potatis då det kan göra att båda blir dåliga.
2. Potatis
Att förvara potatis i kylen kommer att göra den söt och grynig, då kylan förvandlar stärkelsen till socker snabbare. Förvara den istället torrt och svalt, gärna i en papperspåse.
3. Vitlök
Om du förvarar vitlök i kylen kommer den förr eller senare att börja gro. Den kan även bli gummiaktig och möglig, så det är bättre att förvara den torrt och svalt.
4. Basilika
Basilika är känsligt för kyla och ska förvaras i rumstemperatur. Antingen i kruka, eller i en liten kopp med vatten – precis som snittblommor.
5. Tomater
Tomater förlorar smak i kylskåpet, då kylan stoppar dess mognadsprocess. Det gör även att de ändrar textur och blir mjöliga. Förvara dem istället i en korg eller skål i köket.
6. Kaffe
Att förvara kaffebönor i kylen gör att de tappar smak och även kan ta upp smak från andra livsmedel. Förvara dem istället torrt och svalt, eller i frysen om du har stora mängder.
7. Olivolja
Om du förvarar olivolja i kylen kommer den att kondensera och få en tjock, smörlik konsistens. Förvara den istället i rumstemperatur.
8. Honung
Honung klarar sig i princip hur länge som helst i rumstemperatur, så länge du har ett tättslutande lock. Det finns ingen anledning att placera den i kylen.
9. Bröd
Färdigbredda mackor kan förvaras någon dag i kylen, men kylskåpet gör annars att brödet blir torrt. Förvara det istället i rumstemperatur eller i frysen.
10. Avokado
Om du vill att avokadon ska mogna snabbare ska du definitivt inte förvara den i kylen. Om den däremot är tillräckligt mogen och du inte ska använda den direkt går det bra.
Läs även: 7 anledningar att äta mer avokado