Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

10 sätt att göra kladdkakan extra god

05 nov, 2016
AvRedaktionen
Kladdkaka är ett av våra mest älskade bakverk. Det är lätt att baka och perfekt att ha i frysen för spontana fikastunder. Här är 10 sätt att göra kladdkakan extra god!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Toppa kladdkakan med hackade valnötter! Foto: Shutterstock
Toppa kladdkakan med hackade valnötter! Foto: Shutterstock

Det finns många varianter på kladdkaka.
Vårt godaste recept hittar du här >>

10 sätt att göra kladdkakan extra god

1. Citronmarängbakelse. Baka din kladdkaka i långpanna och skär i rutor. Dekorera med vispad grädde smaksatt med lemon curd och en marängtopp. Strö över rivet citronskal eller strössel om du vill ha extra färg på bakelsen.

2. Bärchock! Dekorera rikligt med bär från trädgården, eventuellt med ett lager grädde, grädde/crème fraiche eller chokladglasyr under bären.

3. Polkatårta. Gör en chokladglasyr på 150 gram mörk choklad som får smälta i kastrull med 1 dl grädde. Låt svalna så att smeten stelnar lite.  Bred ut över kakan och dekorera med polkaspån och ev riven, vit choklad.

Annons

4. Pudra personligt! Klipp ut en mall med ett hjärta, bokstäver eller en symbol och lägg på tårtan. Pudra tårtytan med florsocker. Använd t ex en sil eller en tekula. Ta försiktigt bort mallen. Dekorera med flaggor och lägg plockgodis runtom.

5. Pistage- och marshmallowskaka. Gör en chokladglasyr (se ovan). Dekorera med pistagenötter, jordnötter och minimarshmallows.

6. Prickiga kakan. Klipp marshmallows i bitar och blanda i smeten. Lägg försiktigt färgglada chokladlinser, typ non-stops, över den ogräddade kakan. Spara några till dekoration.

7. Smulkaka med hallon. Smula sönder kladdkakan, lägg i glas varvat med hallon och glass. Dekorera med grädde och turkisk pepparkarameller.

8. Daimtårta. Dekorera med grädde och krossad daim. Extra fint med bär runt kanten!

9. Kokostosca. Smält 75 gram smör och koka i kastrull 5 min med 200 g kokosflingor, 1 dl ljus sirap, 2 dl strösocker och 1 ½ dl vispgrädde. Bred över kladdkakan när tio minuter återstår av gräddningstiden.

10. Våga experimentera! Några av oss på redaktionen byter ut halva sockermängden mot farinsocker. Vissa blandar i lime, apelsin eller citron (rivet skal och lite saft), en matsked pepparkakskryddor, Baileys, kaffe eller krossade polkagrisar. Även halvfrusen kladdkaka smakar gott. Bara fantasin sätter gränser!

Tipsen är hämtade från våra vänner på Hemmets.se.

Annons