10 trendiga mackor genom tiderna
1940-tal:
Sirapslimpa med prickig korv och inlagda rödbetor
På 40-talet blir sirapslimpan populär tillsammans med fabriksgjorda charkuterier. Vi tyckte också om att klippa persilja, dill och krasse över smörgåsarna samt att lägga inlagd gurka och rödbetor ovanpå köttpålägget.
1950-tal:
Vitt bröd med ägg, kaviar och gräslök
Under 50-talet går industrin på högvarv och pålägg på tub blir genast ett omtyckt pålägg – gärna tillsammans med ägg. Pågen börjar baka Hönökakan som är ett sött bröd. Under detta årtionde blir Sverige blir känt för just söta bröd vilket är ett resultat av statens sockersubventionering.
1960-tal:
Pizzamacka med sardiner
Under 60-talet tycker det känns exotiskt att äta utländsk mat och pizzamackan slår igenom. Det är en macka för medelklassen och funkar bra på fredagskvällen framför tv:n. Hel- och halvfabrikat blir populärt och sardiner i tomatsås funkar bra att ha på pizza-mackan.
1970-tal, del 1:
Limpsmörgås med ost och apelsinmarmelad
På 70-talet får de flesta svenskar det bättre ekonomiskt och man sätter gärna en extra guldkant på vardagen. Men det fick inte bli för mycket av det goda utan man skulle samtidigt hålla igenom på både fett och socker som ansågs vara farligt. Det lanserades nya produkter med mindre socker i och en populär macka var limpsmörgåsen med ost och apelsinmarmelad med mindre socker i.
1970-tal, del 2:
Dagobert-mackan
Dagobert-mackan går tillbaka till seriefiguren Dagobert som gör jättelika smörgåsar med flera pålägg. I serietidningen är det dock 50-tal men denna macka fick de facto sitt namn på sjuttiotalet.
1980-tal:
Baguette med kalkon och paprika
1986 säljs den första butiksbakade baguetten på Åhléns i Stockholm och vi börjar influeras av det franska köket. Vi vill äta fettsnålt så lättmargarinet blir därför populärt.
1990-tal:
Ciabatta med pesto, mozzarella och soltorkade tomater
På 90-talet influeras vi av Medelhavet och Italien vilket innebär att vi äter italienska pålägg och bröd som ciabatta. Denna macka blir även vanlig på möten och konferenser där vi under 70- och 80-talet oftast serverades en ostmacka med ”svettig” gurka. Nu finns istället soltorkade tomater på allt.
2000-tal:
Ciabatta med salami och brie
Under 2000-talet äter vi mat på språng eller på café – allra helst en smörgås med salami och brie. Hälsotrender övergår från att äta fettsnålt till att handla om helhetshälsa.
2010-tal:
Surdegsmacka med pulled pork och picklad rödlök
Som en reaktion på det stressade samhället är trenden på 2010-talet att laga långsam mat och symbol för detta är surdegsbröd (som behöver jäsa länge) med pulled pork (som är ett långkok).
Till receptet >>
2016:
Avokadomacka med paprikahummus
Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen. Samtidigt nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda och på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadomackan.