Marängtårta med lemon curd och saltlakrits
12–14 bitar
Tid: 15 minuter + 3 timmar för marängen
Ingredienser:
3 marängbottnar (färdiga eller gör själv)
1 1/2 burk lemon curd
3 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
ca 15–20 mortlade turkisk peppar-karameller
någon deciliter hallon till dekoration
1 marängbotten
3 äggvitor
2 droppar ättikssprit
eller 1 krm vinäger eller 1/2 tsk pressad citron
1 1/2 dl strösocker
Gör så här:
Vi använde tre marängbottnar eftersom vi ville ha en vackert hög tårta. De färdiga marängbottnarna funkar alldeles utmärkt, men det är också enkelt att göra egna. Bred ut lemon curd på alla tre bottnarna. Vispa grädden och rör ner turkisk yoghurt. Bred ut även gräddyoghurten på alla tre bottnarna. Den får gärna blandas ihop lite med lemon curd! Lägg ihop tårtan och toppa med mortlad turkisk peppar och hallon.
Marängbotten: Värm ugnen till 125°. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt ättikssprit, vinäger eller pressad citron och strösocker lite i taget. Vispa till en blank smet. Sprid ut smeten i en cirkel på ett bakplåtspapper. Rita gärna cirkel med en tallrik, särskilt om du vill göra flera lika stora bottnar. Grädda i mitten i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt bottnarna stå kvar någon timme eller två.
Fler recept från boken här >>
Recept: Ebba Kleberg von Sydow och Amy von Sydow Green
Styling: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom