Här är de nya vinländerna att hålla koll på
Nej, Sverige eller Ungern är knappast länder man normalt förknippar med vin. Och vem kunde ana att England skulle börja producera mousserande av superkvalitet? Eller att Grekland plötsligt kan erbjuda något mer än svajig retsina? Men jo – nu börjar vi se många nya, intressanta och oväntade länder på marknaden som producerar viner av både hög kvalitet och med ovanliga och okända druvor. Här är några som den vinintresserade bör hålla koll på.
Vinländer som utmanar
1. Ungern
Ungern har med sitt söta vin tokaj satt sig stenhårt på vinkartan men druvan furmint gör inte bara söta läckerheter utan även krispiga vita viner. Håller tummar och tår att det kommer fler av dessa snarast till den svenska marknaden.
2. Grekland
De flesta som semestrat i Grekland har någon gång fått prova det lite suspekta vinet retsina som är smaksatt med kåda. Men Grekland har så mycket mer att erbjuda än det! Två inhemska druvor du ska hålla utkik efter är assyrisko och xinomavro. Den förstnämnda är grön och ger friska mineraliska vita viner som sällan fatlagrats. De bästa exemplaren hittar du på den vackra ön Santorini som på grund av starka vindar har bundit vinrankorna som små korgar för att grenar och löv ska skydda druvorna. Xinomavro är en blå druva som ger ljusröda viner som smakmässigt ofta förväxlas med den betydligt mer kända italienska druvan nebbiolo.
3. Georgien
Det är i Georgien vi tror att det första vinet i världen producerades för en sisådär 8 000 år sedan men vinländer som Frankrike, Spanien och Italien har med åren kört om och Georgien hör därför idag till en av doldisarna. Men landet har senare år fått viss renässans och med fokus på de gamla metoderna att göra vin i lerkärl och amforor förknippas landet idag med naturliga orangeviner. Många producenter håller oerhört hög kvalitet och de svåruttalade inhemska druvor rkatsiteli och saperavi kommer vi definitivt se mer av framöver.
4. England
England är ett nytt vinland som de senaste 10–20 åren gjort en raketkarriär i vinvärlden. De är kända för sina mousserande viner som med samma druvsorter, tillverkningsmetod och ett svalt klimat kommer väldigt nära champagne i stilen. Idag poppar det upp fler och fler vinerier och många ligger bara någon timme utanför London. Du får dock vara beredd att betala en del för dessa droppar!
5. Sverige
Sverige fortsätter att växa och utveckla sina viner. Den druvan med högst potential är solaris och vingårdar som Kullaberg, Ästad och Klagshamn gör utmärkta exemplar! Det börjas dock även sneglas på mer internationella druvsorter som pinot noir eller chardonnay. Vingården Långmyre på Gotland har gått sin egen väg och jobbar med italienska PIWI-druvor som fleurtai, soreli och sauvignon kretos – druvor som jag personligen aldrig tidigare hört talas om eller stött på men som trivs utmärkt på Gotland. Att få följa sitt eget lands framfart i en ny vinvärld är riktigt intressant!
Foto: TT mfl