6 riktigt goda och matiga mackor
Oavsett om du ska unna dig en extra lång frukost, ska ge dig ut på en picknick eller helt enkelt inte orkar göra en "riktig" middag så går det alltid att ta en extra matig macka! Vi har samlat sex olika mackor med varierande topping, allt från stingande wasabi keso till lyxig laxmousse eller mandelsmör med krispigt äpple. Det finns helt enkelt en macka för alla!
Avokadoröra och ägg
Enkelt och supergott!
2 portioner
Du behöver:
1 ägg
2 skivor valfritt bröd
½ tråg smörgåskrasse
Avokadoröra:
1 mogen avokado
1 ½ msk färskpressad citronsaft
Salt
Garnering:
Oxalis
Gör så här:
- Koka ägget till önskad konsistens. Skala och halvera det. Dela avokadon, kärna ur och mosa köttet med en gaffel. Smaka av med med citronsaft och salt.
- Bred avokadoröra över bröden. Toppa med ägg och smörgåskrasse och garnera gärna med oxalis.
Wasabikeso, rädisor och gurka
Fräscht, nyttigt och lite sting!
2 portioner
Du behöver:
2 skivor valfritt bröd
1 tsk wasabi
150 g naturell keso
4 rädisor
50 g gurka
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Rosta gärna brödet. Bred ett tunt lager wasabi på brödskivorna och sedan ett tjockt, jämnt lager keso.
- Skölj och skiva rädisor och gurka och fördela ovanpå keson. Krydda med salt och peppar.
Fräst spenat och svamp
Matig macka med sköna smaker.
2 portioner
Du behöver:
150 g skogschampinjoner
150 g babyspenat
Smör, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
2 skivor valfritt bröd
10 g parmesan
Gör så här:
- Ansa och skiva champinjonerna. Skölj och torka spenaten.
- Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek svampen gyllene på hög värme. Ta från pannan och stäng av värmen. Lägg spenaten i stekpannan och låt den falla samman av eftervärmen. Krydda med salt och peppar.
- Fördela spenaten på bröden. Toppa med champinjoner, riv lite parmesan över och servera.
Caprese och grov pesto
Klassisk italiensk kombination.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor valfritt bröd
1 tomat
100 g mozzarella
Nymalen svartpeppar
¼ kruka basilika
Basilikapesto:
2 krukor basilika
50 g pinjekärnor
50 g parmesan
1 dl olivolja
1 tsk färskpressad citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Mixa basilikablad, pinjekärnor, färskriven parmesan och olivolja till en trögflytande pesto.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar och tillsätt ev lite mer olja. Häll upp peston på glas med lock och förvara kallt fram till servering.
- Bred ett lager pesto på bröden. Skär tomat och mozzarella i skivor. Fördela i lager på rågbröden. Krydda med peppar och garnera med basilikablad.
Laxmousse, äpple och dill
Krämig laxmousse är både lyxigt och mättande.
2 portioner
Du behöver:
2 skivor rågbröd
½ äpple laxmousse
125 g varmrökt lax
1 kruka dill
2 msk grekisk yoghurt
1 msk crème fraiche
1 msk färskpressad citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Dill
Gör så här:
- Ta bort skinnet från laxen och mosa köttet med en gaffel. Blanda lax med finhackad dill (spar lite till garnering), yoghurt och crème fraiche. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Bred ett tjockt lager laxmousse över bröden. Skölj äpplet, skär i små tärningar och strö över laxen. Garnera med resterande dill och servera.
Mandelsmör och äpple
Nötigt mandelsmör och krispiga äpplen är en hit.
2 portioner
Du behöver:
2 msk mandelsmör
2 skivor valfritt bröd
1 äpple
50 g blåbär
2 tsk lönnsirap
Gör så här:
- Bred mandelsmör över brödskivorna. Skölj äpplet, halvera det, ta ut kärnhuset och skär i tunna bitar. Skölj blåbären.
- Toppa bröden med äpple och blåbär och ringla lite lönnsirap över.