8 goda varianter av kanelbullen
En varm, nybakad kanelbulle slår det mesta i fikaväg. Den moderna kanelbullen började bakas omkring 1920. Det efter att råvarorna som ransonerats under första världskriget åter fanns i butikerna igen. Smör, socker, vetemjöl och kanel kunde inhandlas och bullar kunde bakas. År 1999 instiftades, genom Hembakningsrådet Kanelbullens dag den 4 oktober och har sedan dess bestått. Och bullens populäritet tycks knappast minska. Tvärt om bakas det så väl klassiska bullar som nya varianter och tvister med smak av kanelbulle.
Bakverk och drinkar med smak av kanelbulle
ELLE har samlat ihop 8 recept på bakverk och drinkar med smak av kanel. Våga utmana den klassiska bullen och testa någon av dessa varianter.
Kladdkaka med kanel
Kladdkaka med kanel är kanske en oväntad med så god kombination! Det här receptet är för 12 bitar.
Du behöver:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 tsk malen kanel
- Hasselnötter eller valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ned de torra ingredienserna. Tillsätt smöret när det smält. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska få yta men kännas lite lös i mitten. Ta sedan ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Servera ihop med hackade nötter, grädde eller vaniljglass!
amerikanska cinnabons i långpanna
Att baka kanelbullar i panna på amerikanskt vis har blivit populärt. Resultatet blir mjuka, saftiga bullar som toppas med en vaniljfrosting.
Recept för cirka 14 bullar
Du behöver:
Bulldeg:
- 2 dl mjölk
- 100 g smör
- 30 g jäst
- 1 msk kardemumma
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1 ägg
Fyllning:
- 150 g smör
- 1,5 dl farinsocker
- 3 msk kanel
- 1 ägg till pensling
Frostning:
- 60 g smör
- 2 dl florsocker
- 150 g färskost
- 5 g vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Bulldeg: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken och smöret till fingertemperatur och häll samman med jästen. Blanda runt. Tillsätt resterade ingredienser. Rör ihop degen långsamt. När degen gått ihop till en smidig smet kan du knåda den ytterligare. Knåda degen tills den känns elastisk och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bakbord och täck med bakduk. Låt vila och jäsa i 30 minuter. Smörj en ugnsfast form ca 32 x 22 cm. Täck botten med bakplåtspapper.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en platta cirka 50 x 30 cm. Bred på fyllningen på den utkavlade degen och rulla sedan ihop den till en rulle från långsidan. Dela sedan degen i bitar och placera dessa i formen med den ena beskurna delen av bullen nedåt och den andra uppåt. Täck formen med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1,5-2 timmar.
Pensla alla bullar med ägg och grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Ta sedan ut bullarna och låt de svalna.
Vispa med elvisp ihop frostingen. Blanda alla ingredienser och tillsätt lite florsocker i taget. Bred ut frostningen på bullarna när de svalnat och servera.
Drink med smak av kanel
Drinken whisky sour med kanel och lönnsirap är en riktig hit! Lönnsirapen tar udden av det suraste i drinken och kanel ger den en underbar höstig smak.
Recept för 1 drink
Du behöver:
- 4 cl bourbon, till exempel Jim Beam
- 3 cl pressad limesaft
- 1,5 cl lönnsirap
- En nypa kanel
Gör så här:
Fyll en shaker till två tredjedelar med is. Häll ner bourbon, lime, lönnsirap och kanel. Sätt på locket på shakern och skaka väl. Häll upp i ett glas och servera med is.
Äppletarte med kanel
ELLEs bloggare Catarina Köning delar med sig av en magisk och snabblagad efterrätt med äpple, kanel och lönnsirap.
För fyra portioner
Du behöver:
- 2 smördegsplattor delade i 4 delar
- 4 msk aprikosmarmelad
- 1-2 syrliga äpplen, gärna Granny Smith eller svenska sommaräpplen
- 1 msk socker
- 4 kulor vaniljglas
- Lönnsirap och kanel efter egen smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Dela sedan smördegsplattorna på hälften så det blir 4 delar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bred på aprikosmarmelad i en cirkel i varje mitt, ca 7 cm i diameter. Lämna lite smördegskant kvar. Tvätta och skiva äpplet i tunna halvmånar, lägg äppelskivorna omlott på aprikosmarmeladen. Strö över strösocker över äpplena och addera kanel.
Placera i ugnen cirka 20 minuter. När tarten fått fin färg tar du ut den. Låt den svalna något innan den serveras ihop med glassen. Dekorera med ytterligare en öppenskiva, kanel och ringla slutligen över lönnsirap.
Baka kanelrulltårta
Här har du en rulltårta och kanelbulle i ett! Ett saftigt bakverk som garanterat kommer att göra succé!
För cirka 15 skivor
Du behöver:
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk stött kardemumma
- 12 dl mjölk
Garnering:
- 2 msk pärlsocker
Fyllning:
- 200 g smör
- 2 tsk vaniljsocker 12 dl florsocker
- 4 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°. Klä en ugnsfast långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner blandningen försiktigt och tillsätt mjölken. Rör varsamt till en jämn smet. Bred ut smeten i långpannan och strö över pärlsocker. Grädda genast i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.
Strö lite socker över kakan och stjälp genast upp den på papper eller bakduk. Dra av gräddningspapperet. Om det inte lossnar – pensla papperet med lite kallt vatten. Blanda samman rumstempererat smör, vaniljsocker, florsocker och kanel och bred över den varma kakan. Rulla ihop från kortsidan, rulla ett bakplåtspapper om rulltårtan och låt den ligga med skarven nedåt. Skär i skivor och servera!
Aperol spritz med kanel
Ja du hörde rätt! Sommarfavoriten intar nu höstscenen, förklädd med kanel och blodappelsinjuice.
Recept för en drink
Du behöver:
- 4 cl Aperol
- 6 cl mousserande
- 2 cl sockerlag blandat med 1 krm kanel
- 2 cl blodapelsinjuice
Gör så här:
Häll Aperol, sockerlag och blodapelsinjuice i ett vinglas. Rör om. Toppa sedan med mousserande vin, garnera med apelsin och servera!
Kanelmunkar
Krispiga och söta är det klassiska bakverket alltid ett gott alternativ. Munkarna friteras i olja och doppas i socker och kanel.
För ca 25 kanelmunkar
Du behöver:
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 tsk bakpulver
- 13 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- Skalet från 1 citron
Till fritering:
- 1 l rapsolja
Garnering:
- 2 dl strösocker
- 1 msk kanel
- 1 krm salt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och addera mjölken Rör samman och häll i bunken över jästen. Addera och blanda samman bakpulver, mjöl, socker, salt, ägg, rivet citronskal. Arbeta degen smidig och låt jäsa under en bakduk till dess dubbla storlek i cirka 40 minuter. Kavla ut degen på en mjölad bänk till en platta cirka 1/2 cm tjock. Pressa ut rundlar med ett mått på cirka 10 cm i diameter. Låt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter.
Hetta upp oljan till cirka 180 grader. Fritera rundlarna i omgångar tills de blir gyllene, cirka 2 minuter per sida. Ta upp dem med en hålslev och placera på hushållspapper. Blanda samman socker och kanel på en tallrik och doppa munkarna i blandningen medan de fortfarande är varma.
Varm choklad med kanel
En klassisk varm choklad är aldrig fel. Addera kanel och kardemumma för en kryddigare smak.
För 1 kopp
Du behöver:
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk kardemummafrön
- 0,5 tsk kanel
- 2 tsk kakao
- 2 tsk socker
- Kanelstäng
- Grädde
Gör så här:
Mortla kardemummafrön och blanda samman med mjölken i en kastrull. Värm upp men låt det inte koka. Häll i övriga ingredienser och rör om till en slät dryck. Servera och toppa med grädde och en nedstucken kanelstäng .
Foto: TT