Afternoon tea 2.0 med nya smaker
1. Darjeeling-te med räkröra på rågbröd
Servera med fördel ett aromatiskt te med lite nötton i, till exempel oolong eller darjeeling till de här små anrättningarna.
16 stycken
Du behöver:
50 g naturell färskost
1/4 vitlöksklyfta
100 g skalade räkor
1/2 citron, saften och skalet
salt
peppar
16 små bitar rågbröd
Garnering:
rivet citronskal
färska kryddörter
Gör så här:
- Rör färskosten mjuk och pressa ner vitlöken.
- Har räkorna varit frysta, pressa ut så mycket vatten som möjligt ur dem.
- Hacka räkorna grovt och vänd ner i färskosten. Du behöver kanske inte använda all citronsaft så smaka av röran med citronsaft, salt och peppar.
- Klicka röran på små rågbrödsbitar. Använder du färskt bröd kan du rosta dem lätt först och låt sedan svalna. Annars går t ex Finn Crisp utmärkt att använda.
- Garnera med lite citronskal och kryddgrönt.
2. Chaite med bananbröd
Ett kraftigt te, som assam eller chai, och gärna med en skvätt mjölk i, är gott till det här smakrika brödet.
4 personer
Du behöver:
75 g smör
2 ägg
3/4 dl rörsocker
3 1/3 dl vetemjöl
3/4 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2–3 mogna bananer
100 g russin
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Smält smöret. Vispa upp äggen med socker tills massan tjocknar. Tillsätt det smälta smöret. Sikta ner vetemjöl, rågmjöl, bakpulver, kanel och kardemumma i blandningen. Mosa bananerna och vänd mer i smeten.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och fyll den med smet. Baka i ugnen 50–60 minuter på nedersta falsen.
- Låt brödet svalna lite och servera med smör eller lemon curd.
3. Vitt te med vit choklad-fyllda kakor
Prova ett milt vitt te, gärna med lätt blommig smak, till de läckra kakorna med vit choklad.
24 stycken
Du behöver:
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör
Fyllning:
100 g vit choklad
1 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
Garnering:
hallon- eller lingonpulver
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser till kakdegen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte för att behålla sprödheten. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 1 timme.
- Gör sedan runda bollar och tryck ut i små kakformar. Grädda på 175° i 10–12 minuter.
- Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden till strax före kokpunkten. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills all choklad lösts upp. Smält ner smöret i blandningen rör tills den blir blank och jämn.
- Fördela chokladkrämen i formarna och ställ i kallt några timmar så de sätter sig lite före servering.
- Strö lite hallonpulver över kakorna vid servering.
4. Gyrokuro-te med matcha-minimuffins
Till matchamuffins serverar du ett ljust grönt japanskt te, gärna gyrokuro som är ett mycket exklusivt te.
24 stycken
Du behöver:
85 g smör
1/2 vaniljstång
1 1/4 dl strösocker
2 små ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk matchapulver
50 g skalad mandel
Till garnering:
florsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Smält smöret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ur ena halvan. Blanda fröna med sockret.
- Vispa upp sockret med äggen till ett vitt skum. Blanda mjöl, bakpulver och matchapulver och rör ner i äggsmeten.
- Hacka mandlarna fint, använd gärna en minihackare. Vänd ner nöthacket i smeten och fördela i små muffinsformar.
- Baka i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna och strö lite florsocker över vid servering.
Recept: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft