Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

All palmolja ska vara certifierad 2015!

06 mar, 2014
AvRebecca Wictor
Heja Sverige! Det är glädjande nyheter att Livsmedelsföretagens styrelse har tagit ett beslut om att all palmolja som används i svenskproducerade livsmedel ska vara certifierad innan 2015!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Palmolja utvinns från oljepalmens frukter och kärnor. Foto: Shutterstock
Palmolja utvinns från oljepalmens frukter och kärnor. Foto: Shutterstock

Nu kanske du undrar varför det är så bra att palmoljan ska vara certifierad? Då kan vi berätta att produktionen av palmolja bidrar till skövling av regnskog och påverkar både naturen och djuren i dessa områden.

Idag hittar vi palmolja överallt. I livsmedel och skönhetsprodukter är det väldigt vanligt. Den globala efterfrågan på palmolja bara ökar och nästan hälften av all vegetabilisk olja som används i livsmedel globalt består av palmolja. Därför är det viktigt att det finns någon slags kontroll på hur man tar fram oljan – så vi inte förstör vår jord samtidigt.

– Det är viktigt att svensk livsmedelsindustri visar vägen och driver palmoljeutbudet i en mer ansvarsfull riktning, vilket skapar förutsättningar både för den lokala befolkningen men också bidrar till överlevnad av regnskogen och de vilda djur som lever där, säger Johan Anell, Hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Vill du läsa mer om palmolja – titta in här på WWF:s sida!

Annons