Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Årets godaste och mysigaste glöggmingel

25 nov, 2020
AvRedaktionen ELLE
Snittar, kakor och cocktails till glöggmingel i advent.
Det bästa med december måste väl ändå vara glöggmingel? Ladda upp med små salta och söta godsaker samt julfina cocktails. Här är några nya härliga favoriter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Orientaliskt glubbelBrand logo
Orientaliskt glubbel

Ett härligt advents- eller glöggmingel med många goda små snittar – både salta och söta – samt härliga cocktails (både med och utan alkohol) är enkelt att sno ihop om du följer dessa recept med smarta goda genvägar och lyxiga ingredienser.

Snittar, kakor och cocktails till glöggmingel i advent.
Knäckesnittar, blåbärsmartini, stiltonfyllda dadlar och mandelmusslor.

Knäckesnittar med julskinka eller picklad polkabeta

Toppa några snittar med julskinka för dem som gillar det, och några med picklad polkabeta för dem som äter vegetariskt.

15–20 buffésnittar

100 g grönkål

20 g smör

några skivor gott fröknäcke

Ca 100 g julskinka eller kokt skinka

picklad polkabeta

1 msk ättiksprit

2 msk strösocker

3 msk vatten

2 polkabetor

senapskräm

3 msk dijonsenap

Annons

200 g Philadelphiaost

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till senapskrämen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och ställ kallt.
  2. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten, lyft av och låt svalna. Skala och skiva polkabetorna tunt, lägg dem i den avsvalnade lagen och låt stå ca 30 minuter.
  3. Ansa bort stammen från grönkålen och strimla bladen fint. Stek på medelvärme i smör tills det mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och låt svalna.
  4. Bryt knäckebröden i bitar och klicka ut senapskrämen. Lägg på grönkålsfräs och toppa med en liten bit julskinka alternativt picklad polkabeta (låt lagen rinna av ordentligt innan du lägger den på knäckebröden). Servera direkt.

Dadlar med stilton och pistaschnötter

Söta dadlar och salt ost, för gott att inte prova!

12 stycken

12 medjool-dadlar

ca 100–150 g stiltonost

12 grova kvistar rosmarin

2 msk pistaschnötter, grovt hackade

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skär ett snitt i dadlarna och ta ur kärnan. Lägg i en bit ost i varje och trä dem på rosmarinspett. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen ca 10 min, eller tills osten smält och fått lite färg. Hacka undertiden pistaschnötterna fint.

Strö över pistaschnötter. Låt svalna och servera rumstempererade.

Mini-mandelmusslor med glöggmarinerade björnbär

Frasiga små underverk med björnbär med en twist.

15 stycken

mandelmusslor

5 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

100 g mandelmjöl

200 g rumstempererat smör (+ extra till formarna)

glöggmarinerade björnbär

2 dl frysta björnbär

1 dl glögg

topping

2 dl vispgrädde

Oxalis eller andra ätbara blad eller örter

Annons

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Arbeta samman mjöl, socker, mandelmjöl och smör till en deg, låt vila i kylen i minst en timme.
  3. Använd mini-mandelmusselformar och smörj dem ordentligt med smör. Kavla ut degen i längder, skär i bitar, tryck ut degbitarna i formarna, skär av överflödig deg.
  4. Ställ formarna på en plåt och grädda i 8–10 minuter, ta ut och låt svalna.
  5. Lägg björnbären tillsammans med glöggen i en kastrull. Koka upp och sjud på medelvärme ett par minuter tills bären tinat. Mosa med en potatisstöt. Låt svalna helt.
  6. Vispa grädden. Fyll mandelmusslorna med vispgrädde och glöggkokta björnbär. Toppa gärna med oxalis eller annat kryddgrönt.

Christmas blueberry martini

Både lyxig och rustik.

1 glas

1 kvist timjan

4 blåbär

4 cl röd starkvinsglögg eller alkoholfri glögg

2 cl triple sec eller 1 cl alkoholfri spritdryck och 1 cl färskpressad citron

5 cl tranbärsjuice

is

topping

1 timjankvist

4 blåbär, trä gärna upp på spett

Gör så här:

  1. Muddla timjan och blåbär i en shaker.
  2. Fyll på med resten av ingredienserna.
  3. Skaka och sila upp i fina glas.
  4. Garnera med timjankvist och blåbär.
Snittar, kakor och cocktails till glöggmingel i advent.
Gurka med laxmousse, löjromspizza, saffranskladdkaka och äppeldrink med vit glögg.

Äppeldrink med vit glögg

Har du inte provat att servera vit glögg kall så är det verkligen dags!

1 drink

8 cl kall vit glögg eller alkoholfri glögg

4 cl kall vaniljvodka eller alkoholfri spritdryck

3–4 cl kall äppeljuice, gärna en grumlig variant

½ msk äggvita

Äppelskiva

Gör så här:

  1. Mät upp vit glögg, vodka och äppeljuice i en shaker.
  2. Tillsätt äggvitan och skaka tills du får ett tjockt skum.
  3. Häll upp i glas och dekorera med äppelskiva.

Löjromspizza

Redan en klassiker, overkligt gott!

Annons

8–10 bufféportioner

1 rulle färdigköpt pizzadeg (400 g)

ca 1 dl crème fraiche

75 g parmesanost

topping

1 liten rödlök

ca 2 msk finhackad gräslök

1 dl crème fraiche

80 g löjrom

1 citron

Svartpeppar

Flingsalt

Värm ugnen till 225°. Kavla ut pizzadegen till önskad form och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt.

Bred på crème fraiche och toppa med riven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10–15 minuter. Skala och finhacka rödlök. Finhacka gräslök.

Ta ut pizzan och toppa med klickar av crème fraiche och löjrom. Strö över rödlök och gräslök. Riv lite citronskal över pizzan och strö över svartpeppar från kvarn och lite flingsalt. Skär pizzan i bitar och servera.

Gurksnittar med laxmousse

Krispig gurka med krämig laxmousse, underbar kombo!

8–10 bufféportioner

1 gurka

ca 1/2 tsk lingonpulver

1/2 ask krasse

laxmousse

150 g varmrökt lax

1 dl crème fraiche

2 msk majonnäs

1 msk pressad citronsaft

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Rensa laxen från skinn och eventuella ben. Mosa ihop med crème fraiche, majonnäs och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skala gurkan och skär den i centimetertjocka skivor.
  3. Toppa med en klick laxmousse (använd två skedar).
  4. Toppa med lingonpulver och krasse.

Vit saffranskladdkaka med lingonmascarpone

Okej, det här kan vara det godaste julbakverk du smakat, så vad väntar du på?

Annons

24 buffébitar

100 g smör

1/2 g saffran

2 dl strösocker

100 g vit choklad

2 ägg

2 dl vetemjöl

smör till formen

lingonmascarpone

250 g mascarponeost

2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175°. Klä en rektangulär eller kvadratisk form med bakplåtspapper, ca 20 x 25 cm.

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet (stöt det först med lite av sockret). Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna helt och skär sedan kakan i rutor.

Rör samman mascarpone med lingonsylt och spritsa ut en lite klick på varje bit.

Annons