Årets semlor – från gröt till gin & tonic
Varje år har sin semla och vissa nyheter lever vidare år efter år, som semmelwrapen och prinsess-semlan. Vi har gjort en djupdykning bland årets semmelutbud och hittat både gamla favoriter och nya godingar – och en som vi ställer oss mycket skeptiska till. Vilken blir din favorit?
1. Semmelgröt
Flera kaféer har semmelgröt på menyn i år, bland andra Pom & Flora och Mr Cake, båda i Stockholm. Hos Pom & Flora är basen havregrynsgröt med mandelsmör, vaniljyoghurt och kardemumma och hos Mr Cake är det också havregrynsgröt som bas, smaksatt med kardemumma och toppad med mjölk, mascarponekräm, biskvisticks och rostade mandlar. Semlor för de riktigt hungriga!
2. Overnight oats-semla
Vill du inte ha semmelgröt till frukost kan du satsa på It’s Pleats overnight oats som är havregryn smaksatta med mandelmassa och kryddad med kardemumma.
3. Gin & Tonic-semla
En semla där mandelmassan är smaksatt med gin och grädden med tonic och agavesirap . G&T-semlan skapades av Swedish tonic och säljs under en begränsad period på utvalda Gateau-konditorier, så häng på låset om du vill ha en!
4. Semmeldrinken Oat Cream
Ett annorlunda sätt att dricka sin semla är förstås att köra en AW med semlan i huvudrollen. På Nobis Hotel i Stockholm har man tagit fram semmeldrinken Oat Cream som innehåller havre, mandel, grädde och rooibos som tillsammans ska lyfta fram semlans traditionella smaker. Drinken serveras men en klassisk semla som tilltugg.
5. Champagne-semla
Kanske lyxigast i år är Grand Hôtels champagnesemla som strösslats med ätbart guld. Det är mandelmassan i semlan som är smaksatt med champagne, vilket skaparna av semlan säger är en riktig lyckträff eftersom mandlar och champagne älskar varandra.
6. Cimlan
Om en citronmarängpaj och en semla fick ett barn skulle det vara cimlan. Den har en spröd mördegsbotten och i den ligger en vetebulle med mandelmassa, lemoncurd och grädde. Högst upp på cimlan tronar italiensk maräng. Cimlan hittar du hos Thimons i Nässjö och Aneby.
7. Lemoncurdsemla
Citrontrenden verkar stark 2019. På 7-Eleven hittar du i år, förutom den vanliga semlan, en Creamy lemon, där mandelmassan har ersatts med mandelmassa. Den finns i både en liten och en stor variant.
8. Semmellatte
Både Espresso House och Wayne’s Coffee har skapat semmellatte. Hos Espresso House får du en kaffe latte smaksatt med mandel, toppad med vispad grädde och överst ett semmellock. Wayne’s variant är en kaffe latte smaksatt med klassiska semmelsmaker som mandel och kardemumma toppad med vispad grädde.
9. Minimud semla
Wayne’s coffee nöjer sig inte med en semmellatte, utan har också skapat en liten semmelbakelse fylld med mandelmassa, toppad med frosting och mandelspån.
10. Freakshake
Flera konditorier erbjuder olika typer av semmelshakes. En av de freakigaste hittar du hos H&M:s kafé It’s Pleat. Den är vegansk och innehåller havredryck smaksatt med mandelsmör och kardemumma, dadlar och mango. Shaken toppas av kokosgrädde, hallonskakade popcorn och mitt i allt sitter ett spett med blodapelsin, rawbollsemla och kiwi. Puh!
11. 200% god semla
Museet Fotografiska i Stockholm satsar på en mandelfri semla eftersom det kostar 5 liter vatten för att få fram en enda mandel. Fotografiskas matfilosofi är att maten som tillagas ska vara hållbar och de har skapat en semla där bullen är gjord på överblivna bullar, fyllningen är gjord på gula ärtor, äppelkärnor och kardemumma. Grädden är såklart ekologisk.
12. Surströmmingssemla
Precis vad det låter som. En semla med mandelmassa, grädde och – surströmming. Nej. Bara nej.