Blomkålssoppa med timjan och parma
26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Blomkålssoppan blir både krämigare och mer mättande med lite potatis i. Toppa med färsk timjan och frasig parmaskinka – och njut!
Annons
Blomkålssoppa med timjan och parma
Lite potatis i soppan gör den krämigare.
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
500 g blomkål
300 g potatis
25 g smör
4 stjälkar färsk timjan
12 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Tillbehör:
4 skivor parmaskinka
Färsk timjan
Bröd
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Ansa blomkålen, skär bort stocken och skär resten i bitar. Skala och tärna potatisen. Smält smöret i en gryta. Fräs lök, blomkål, potatis och timjan i 3–4 minuter, utan att det tar färg. Rör ner buljong och låt sjuda 20 minuter, tills grönsakerna är helt mjuka. Plocka bort timjankvistarna. Tillsätt grädde och mixa soppan helt slät med stavmixer. Värm upp soppan igen. Smaka av med citron, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°. Fördela parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och stek den krispig i ugnen, 7–10 minuter. Låt svalna en stund, bryt eller smula sedan till små bitar.
- Toppa soppan med parmasmul och färsk timjan. Servera med bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons