Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Brytbröd med Västerbottensost och nässelpesto

26 maj, 2023
AvRedaktionen ELLE
Recept på brytbröd med Västerbottensost och nässelpesto
Läckert brytbröd som här har smaksatts med nässlor och Västerbottensost får gott sällskap av en smaksäker nässelpesto.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo
Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Brytbröd med nässlor och Västerbottensost

Fluffigt, lättlagat brytbröd.

6 portioner

Du behöver:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 dl ljummen mjölk eller växtbaserad mjölk
2 tsk honung
2 ägg
8–9 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
150 g Västerbottensost
2 dl förvällda nässlor
½ dl olivolja

Topping:

2 msk smält smör
Flingsalt
1 dl fint hackade förvällda nässlor
2 tsk sesamfrön
2 msk Västerbottensost

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, honung och mjölk. Rör om tills jästen löser upp sig och låt stå och dra i 10 minuter.
  2. Vispa upp äggen och olivoljan och häll i degvätskan. Tillsätt mjölet lite i taget, häll i nässlor och ost och rör ihop till en fin deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen jäsa under en handduk i två timmar.
  3. Stjälp sedan upp på mjölat bord och dela degen i ca 12 delar. Rulla till runda bullar och lägg dem i en ugnspanna som är ca 28 cm i dm.
  4. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 180°. Pensla brödet med smält smör och strö över fint hackade nässlor, sesamfrön, några matskedar riven Västerbottensost och flingsalt.
  5. Grädda brödet i ca 30–35 minuter och får brödet för mycket färg i slutet, sätt på lock eller täck med folie.
  6. Låt brödet svalna lite och servera det nybakt tillsammans med nässelpeston.
Brytbröd med Västerbottensost och nässelpesto

Nässelpesto

Pesto kan man göra på många olika sätt, här används nässla som ger god smak och färg.

Annons

6–8 portioner

Du behöver:

50 g förvällda nässlor (ca 1 liter blad av toppskott av nässlor)
½ vitlöksklyfta
0,4 dl jungfruolivolja
2 msk parmesan eller vegansk ost
Salt
10 g pinjenötter
10 g pistagenötter
10 g valnötter
1 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Skölj och rensa nässlor, koka i ca 3 minuter. Häll av nässlorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Krama ur och hacka sen nässlorna fint. Skala vitlöken och riv den fint. Riv även parmesanen.
  2. Torrrosta nötterna ett par minuter i en het, torr stekpannan. Rör om då och då tills dom är gyllenbruna. Häll alla ingredienser i en mixer och mixa till önskad konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.

Recept och foto: Malin Persson

Annons