Chokladbakelser med kaffe
13 feb, 2020
AvRedaktionen
Kaffe och choklad – sant! Dessa chokladbakelser med kaffeskum och karamellöverdrag är helt underbara.
Annons
12 bakelser
Chokladbakelser:
150 g mörk choklad
150 g smör
3 ägg
1 1/4 dl (125 g) strösocker
1⁄3 dl (25 g) farinsocker
1 1/4 dl (75 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
Kaffeskum:
3/4 dl (80 g) strösocker
2 1/4 msk (50 g) glukossirap
1/2 dl nybryggt kaffe
½ dl äggvita
2 msk (20 g) strösocker
Karamellfyllning:
150 g dulce de leche
¼ tsk flingsalt
Karamellöverdrag:
200 g choklad med karamellsmak
Garnering:
Guldströssel
Gör chokladkakan så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Klä en fyrkantig kakform, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
- Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör i en liten kastrull.
- Rör om då och då och ta från värmen så fort allt smält ihop.
- Vispa upp ägg, socker och farin till en ljus massa med elvisp.
- Rör ner chokladsmöret i äggvispet.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner i smeten.
- Rör till en slät massa.
- Fördela i kakformen och grädda i 20–25 minuter i ugnen.
- Ta ut och låt svalna helt.
- Låt gärna vila över natten.
- Ta ut 12 rundlar ur kakan med en kakutskärare eller ett glas.
- Spara kakresterna i frysen för annat bruk, de kan t ex smulas över hemgjord glass.
Gör kaffeskum så här:
- Koka upp socker, glukossirap och kaffe i en liten kastrull.
- Låt koka till en temperatur på 117°.
- Vispa äggvita och socker till en fast massa med elvisp.
- Slå den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitemassan, vispa hela tiden kraftigt.
- Vispa i ytterligare 5 minuter, till ett blankt och fast skum.
- Fyll en spritspåse med skum och spritsa ut höga toppar på kakbottnarna.
Gör karamellfyllning så här:
- Blanda dulce de leche och salt.
- Fyll en spritspåse med blandningen och sätt på en lång tyll.
- Spritsa karamell i mitten av gräddskummet på varje bakelse.
- Låt gräddbollarna vila i rumstemperatur 1 timme före servering.
Gör karamellöverdrag så här:
- Hacka karamellchokladen fint och smält över vattenbad på mycket låg värme.
- Balansera bakelserna på gaffel över skålen med choklad, skeda choklad över så bakelserna så de täcks helt av karamellchoklad medan överskottet droppar tillbaka ner i skålen.
- Ställ bakelserna på en bricka klädd med bakplåtspapper.
- Strö gärna guldströssel över.
- Förvara svalt fram till servering.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons