Chokladpaj med marinerad blodapelsin
23 mar, 2020
AvRedaktionen
Chokladpaj med en twist! Bjud på chokladpajer med marinerad blodapelsin. Strö över guldströssel vid servering.
Annons
6 portioner
OBS! Här behöver du sex mindre kakformar, ca 8 cm i diameter. Pajerna behöver totalt minst 3 timmar att svalna och stå kallt, så det tar ett tag innan de är färdiga.
Du behöver:
100 g kallt smör
1 dl (100 g) rörsocker
3 msk kakao
1 knivsudd salt
3 ⅓ dl (200 g) vetemjöl
2 äggulor
2 msk färskbryggt kaffe
Smör till formen
Fyllning:
200 g ljusa chokladknappar eller vanlig mjölkchoklad
2 ½ dl vispgrädde
50 g mörk choklad
1 blodapelsin
1 vaniljstång
2 msk strösocker
Garnering:
Ätligt guldströssel
Gör så här:
- Vispa ihop smör, rörsocker, kakao och salt, använd en elvisp eller matberedare.
- Tillsätt mjöl och äggulor och vispa till en smulig blandning.
- Tillsätt kaffet och samla ihop degen till en sammanhållen kula.
- Täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
- Värm ugnen till 180°.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord.
- Smörj 6 små kakformar, ca 8 cm i diameter, och klä var och en med pajdeg.
- Skär bort överflödig deg från kanterna.
- Täck varje pajdeg med folie och fyll de små formarna med torkade bönor för att förhindra att pajkanterna kollapsar i ugnsvärmen.
- Grädda pajbottnarna i 10–12 minuter.
- Ta sedan bort folie och bönor.
- Baka bottnarna i ytterligare 5 minuter så de blir spröda. Låt svalna.
- Hacka den ljusa chokladen till fyllningen.
- Koka upp grädden och slå den över chokladhacket.
- Rör om tills chokladen löser sig. Låt svalna helt, i minst 2 timmar.
- Vispa sedan upp till en tjock kräm och fördela i kakformarna.
- Hyvla lite mörk choklad över och låt stå kallt fram till servering.
- Skär bort ändarna på apelsinen.
- Skär bort skalet och den vita hinnan.
- Skär fruktköttet i skivor.
- Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med socker.
- Strö vaniljfrön och socker över apelsinskivorna.
- Lägg en skiva apelsin på varje chokladkaka, strö lite guldströssel över och servera.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Allt du behöver veta om choklad
Annons