Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål
15 mar, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
AvEmma Martiny
AvMaud Onnermark
Denna citrongravade lax med blodapelsin och fänkål är ett friskt och fräscht tillskott på buffébordet.
Annons
Citrongravad lax med blodapelsin och fänkål
Frisk, superläcker liten rätt med snabbmarinerad lax.
4 portioner
Du behöver:
250 g färsk laxfilé
1 tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk citronsaft
½ tsk zest från en ekologisk citron
Nymalen svartpeppar
Topping:
300 g fänkål
2 blodapelsiner
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Fänkålsvippor
Gör så här:
- Skär laxen i tunna skivor och lägg dem tätt på ett stort fat. Blanda salt, socker, citronsaft och zest och fördela över laxen. Krydda med peppar, täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och dra i 15 minuter.
- Skiva fänkålen mycket fint, gärna med mandolin. Skär av skalet från apelsinerna och skär loss filéerna. Blanda apelsin och fänkål och krydda med salt och peppar.
- Fördela laxen på tallrikar, toppa med fänkål och apelsin. Garnera med fänkålsvippor och servera.
Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette
Annons