ELLE cookalong: Så gör du sommarens godaste pizzor
Efter vår senaste cookalong-succé var det äntligen dags igen! ELLE mat & vins editionschef Jenny Norberg och ELLE Members redaktör Emma Blomberg bjöd den här gången in till en cookalong på temat ”mingelmat till sommarens fester”.
Alla som är ELLE Members kunde i förväg signa upp sig för att få inköpslista skickad till sig och sedan lagade vi mat tillsammans med våra härliga medlemmar via en livesändning på ELLE Mat & Vins instagram. Som ELLE Member hade man dessutom chansen att vinna ett tårtdekorationsset i samband med sändningen – men givetvis var alla välkomna att kika och ställa frågor – medlem eller inte.
Så lagar du sommarens godaste pizzor
Så, vad lagades det då för gott? Kvällens meny bestod av tre läckra och lyxiga minipizzor med både salt och söt topping – perfekta till sommarens mingel, men även lika goda till middagar med vänner och familj, såklart. Spana in sändningen här! Recepten hittar du nedan.
Cookalong med Jenny Norberg och Emma Blomberg
Glassig bubbeldrink
(1 drink)
Så enkelt men så gott sätt att pimpa ett glas mousserande! Somrigt härligt och läskande.
Du behöver:
1 ½ dl mousserande vin
1 kula sorbet
Gör så här:
Ta fram ett coupeglas, lägg i en kula glass eller en isglass och toppa med mousserande.Matcha och lek med smaker som päronglass och prosecco, hallonglass och rosébubbel, colaglass och lambrusco (rött mousserande vin). Till barn kan du toppa med läsk i stället för mousserande, till vuxna som inte vill dricka alkohol funkar alkoholfritt bubbel lika bra.
Minipizza med rom, crème fraiche och dill
(1 portion eller 6 bufféportioner)
Lyxigt och gott! Välj rom efter tycke och smak.
Du behöver:
400 g färdig pizzadeg, gärna minipizzor
1 dl mascarpone
75 g riven parmesan
3 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
½ ekologisk citron
Topping:
100 g valfri rom
1 rödlök
1 dl crème fraiche
½ dl hackad färsk dill
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värme, minst 250°. Låt en bakplåt stå kvar i ugnen för att bli varm.
Blanda mascarpone, parmesan och olivolja, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tvätta citronen, skiva den i millimetertjocka skivor.
Bred ut röran på pizzadegen, toppa med skivad citron. Ta ut den heta bakplåten och för över pizzorna på den. Grädda i ugnen i cirka 7–10 minuter tills pizzan är gyllene och spröd.
Skala och hacka lök, repa och hacka dill.
Ta ut pizzorna från ugnen, låt svalna något och toppa sedan med rom, crème fraiche, finhackad rödlök och hackad färsk dill.
Minipizza med potatis och kronärtskockskräm
(1 portion eller 6 bufféportioner)
Knaprig potatis och krämig kronärtskocka gör den här pizzan till en riktig favorit.
Du behöver:
400 g färdig pizzadeg, gärna minipizzor
1 dl mascarpone
75 g riven parmesan
3 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Topping:
½ bakpotatis
130 g kronärtskockskräm
2 kvistar repad rosmarin
Gör såhär:
Sätt ugnen på högsta värme, minst 250°. Låt en bakplåt stå kvar i ugnen för att bli varm.
Koka upp vatten. Skiva potatisen tunt i millimetertjocka skivor, gärna med mandolin och lägg i en skål, häll över det kokande vattnet över potatisen.
Blanda mascarpone, parmesan och olivolja, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.Bred ut röran på pizzadegen.
Låt potatisen rinna av och klappa torr med lite hushållspapper. Lägg potatisskivorna på pizzadegen tillsammans med klickar av kronärtskockskräm.
Ta ut den heta bakplåten och för över pizzorna på den. Grädda i ugnen i cirka 7–10 minuter tills pizzan är gyllene och spröd.
Ta ut pizzorna från ugnen, låt svalna något och toppa sedan med färsk rosmarin och lite mer nymalen svartpeppar.
Minipizza med vit choklad och färska bär
1 portion eller 6 bufféportioner
Den klassiska desserten Gino med färska bär och gratinerad vit choklad hamnar här på en pizza och blir otroligt gott!
Du behöver:
400 g färdig pizzadeg, gärna minipizzor
1 dl mascarpone
2 msk flytande honung
Topping:
200 g färska bär, till exempel blåbär och hallon
100 g vita chokladknappar eller finhackad vit choklad
ätbara blommor eller örter
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värme, minst 250°. Låt en bakplåt stå kvar i ugnen för att bli varm.
Bred ut mascarpone på pizzadegen, ringla över lite honung. Lägg de färska bären på pizzadegen, toppa med vita chokladknappar.
Ta ut den heta bakplåten och för över pizzorna på den. Grädda i ugnen i cirka 7–10 minuter tills pizzan är gyllene och spröd och chokladen har smält. Håll koll så att chokladen inte bränns.
Ta ut pizzorna från ugnen, låt svalna något och toppa sedan med ätbara blommor eller örter.