Crème ninon med halstrade pilgrimsmusslor
05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Crème ninon är en lyxig grön ärtsoppa med champagne som vi väljer att toppa med halstrade pilgrimsmusslor.
Annons
Crème ninon med pilgrimsmusslor
Häll en skvätt champagne i soppan när du serverar så blir den bubblig och extra festlig.
4 portioner
Annons
Du behöver:
200 g ärter, frysta
1 bananschalottenlök
1 msk smör till stekning
3 ½ dl kycklingbuljong
½ ask krasse
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Halstrade pilgrimsmusslor:
4 pilgrimsmusslor
1 tsk socker
1 tsk salt
Olivolja till stekning
Till servering:
2 skivor rostbröd
½ msk olivolja
½ ask krasse
½ dl champagne
Gör så här:
- Ta ut ärterna ur frysen. Skala och hacka schalottenlöken fint. Stek löken i smör i en gryta i 2 minuter, utan att den tar färg. Tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka i 5 minuter. Tillsätt ärter, krasse och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Mixa med stavmixer direkt i grytan tills slät, och smaka av med citron, salt och peppar.
- Stekta pilgrimsmusslor: Torka musslorna med hushållspapper. Skär bort muskeln, sockra och salta och låt dem ligga i 10 minuter. Stek i olja i het panna, 45 sekunder till en minut per sida, så att de får en gyllene stekyta.
- Servering: Pensla brödskivorna med lite olja och rosta i brödrost. Fördela pilgrimsmusslor i 2 skålar och häll den varma soppan över. Pynta med krasse och servera med toast. Häll lite champagne i varje portion vid servering, och servera resten av champagnen i glasen.
Foto: Betina Hastoft
Annons