Elsa Billgrens 3 bästa sommarrecept
Rigatoni med brynt smör och salvia
Ibland känns det som att sommaren är en enda lång planering av frukost, middagar och morgondagens mat, picknickar och storhandlingar. Då är det skönt att bara kunna svänga ihop något enkelt men otroligt gott.
2 portioner
Du behöver:
200 g rigatoni
50 g smör
3 dl salviablad
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1 dl pastavatten
Gör så här:
- Sätt på en kastrull med rikligt saltat pastavatten. När vattnet kokar, lägg ner pastan och rör om. Koka pastan al dente och spara cirka 1 dl pastavatten.
- Lägg ner smör och salviablad i en stekpanna. Bryn smöret genom att vispa det tills det är svagt gyllene och doftar nötigt.
- Lägg ner pastan tillsammans med det sparade pastavattnet i det brynta smöret och salvian. Rör runt. Smaka av med flingsalt och rikligt med nymalen svartpeppar. Servera med en tomatsallad.
Spaghetti al limone ricotta
Krämigt, smörigt, pepprigt och lent. Det godaste Elsa vet. Det här underbara pastareceptet är en variant på den klassiska pasta al limone men med fluffig ricotta.
2 portioner
Du behöver:
200 g spaghetti
200 g ricotta1 citron
2–3 dl parmesan
50 g smör
2 dl pastavatten
Grovmalen svartpeppar
Finhackad persilja
Gör så här:
- Sätt på en kastrull med rikligt saltat pastavatten. När vattnet kokar, lägg ner pastan och rör om.
- Koka pastan al dente och spara cirka 2 dl pastavatten.
- Skiva citronen tunt. Klicka i hälften av smöret i en het stekpanna och lägg i skivorna i smöret. Sänk värmen. Låt citronskivorna karamelliseras i två minuter i smöret.
- Lägg i ricottan, stäng av plattan och rör runt.
- Lägg ner pastan i stekpannan tillsammans med det sparade pastavattnet. Klicka i det sista smöret och riven parmesan. Rör runt. Smaka av med rikligt av nymalen svartpeppar och finhackad persilja. Servera med en tomatsallad.
Citron- och vallmokaka
Citron- och vallmokaka är det absolut godaste bakverket på sommaren. Det smakar som en soldränkt äng, blommigt, syrligt, lent och helt ljuvligt gott.
8 bitar
Du behöver:
200 g smör, rumstempererat plus lite till formen
3 ¼ dl mjöl
2 ¼ dl socker
3 ägg
1 ½ tsk bakpulver
1 krm flingsalt
3 msk blå vallmofrön
1 citron, zest och saft
¼ dl grädde
125 g ricotta
Citronglaze:
2 citroner, saften
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
Crème fraiche-grädde:
1 dl grädde
2 msk crème fraiche
Till servering:
Bärkompott
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa det rumstempererade smöret med sockret till en fluffig smet. Addera äggen ett i taget under tiden du vispar.
- Vänd i ricottaost, citronjuice, citronzest, vallmofrön och grädde. Häll i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt ihop till en tjock smet.
- Häll smeten i en smörad och mjölad brödform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills kakan spruckit lite på toppen.
- Koka under tiden ihop saften från 2 citroner, 12 dl vatten och 12 dl socker i en kastrull. Koka ner till en sirap i cirka 5 minuter eller tills den är trögflytande, syrlig och gyllene i färgen. Häll sirapen på toppen av kakan när den är fädiggräddad och låt svalna.
- Vispa ihop creme fraiche och grädde med elvisp till en fluffig konsistens. Toppa grädden med bärkompott.
Recept: Elsa Billgren Foto: Mira Wickman