Empanadas med chilimajo och salsa
12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Du kan fylla din empanadas med vad du vill egentligen, vegofärs går ju jättebra om du inte äter kött! Dippa i chilimajo och ät med en frisk salsa.
Annons
Empanadas med chilimajo och salsa
Empanadas är små sydamerikanska piroger, här fyller vi dem med nötfärs och russin.
Annons
12 stycken
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 tsk mald spiskummin
1 tsk stött korianderfrö
1 tsk torkad oregano
1 msk chilipulver, gärna chipotle
100 g koncentrerad tomatpuré
Salt
2 rullar färdigköpt pizzadeg
2 msk russin
1 ägg till pensling
1–2 msk kallt vatten
Salsa:
2 färska majskolvar
4 tomater
1 salladslök
1 färsk grön chili
2 nävar färsk koriander
2 limefrukter, saften
Salt
Chilimajo:
1 dl majonnäs
2 msk chipotlesås
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja i djup panna, utan att det tar färg. Tillsätt och bryn färsen. Krydda färsen med örterna. Tillsätt chipotle och tomatpuré. Stek kort, smaka av med salt och låt allt svalna en stund. Sätt ugnen på 200° varmluft. Rulla ut pizzadegen, ta ut 12 cirklar på ca 12 cm i diameter. Fördela fyllning och russin på ena halvan av varje cirkel, vik andra halvan över och stäng genom att pressa en gaffel runt kanten. Pensla empanadorna med uppvispat ägg med lite vatten. Grädda mitt i ugnen 12–18 minuter, tills gyllene.
- Ansa majskolvarna och stek mjuka på medelvärme 5–7 minuter. Skär loss kornen. Tärna tomaterna. Hacka löken fint och strimla chilin. Hacka koriandern grovt och blanda allt med majsen, smaka av med limesaft och salt.
- Blanda majonnäs med chipotle, smaka av med salt. Servera empanadas med salsa och chilimajo att doppa i.
Foto: Lene Samsø
Annons