Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Empanadas med chilimajo och salsa

12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på empanadas med chilimajo och salsa
Lene Samsø
Du kan fylla din empanadas med vad du vill egentligen, vegofärs går ju jättebra om du inte äter kött! Dippa i chilimajo och ät med en frisk salsa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga och heta snabbnudlarBrand logo
Lyxiga och heta snabbnudlar

Empanadas med chilimajo och salsa

Empanadas är små sydamerikanska piroger, här fyller vi dem med nötfärs och russin.

Annons

12 stycken

Du behöver:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g nötfärs
2 tsk mald spiskummin
1 tsk stött korianderfrö
1 tsk torkad oregano
1 msk chilipulver, gärna chipotle
100 g koncentrerad tomatpuré
Salt
2 rullar färdigköpt pizzadeg
2 msk russin
1 ägg till pensling
1–2 msk kallt vatten

Salsa:

2 färska majskolvar
4 tomater
1 salladslök
1 färsk grön chili
2 nävar färsk koriander
2 limefrukter, saften
Salt

Chilimajo:

1 dl majonnäs
2 msk chipotlesås

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja i djup panna, utan att det tar färg. Tillsätt och bryn färsen. Krydda färsen med örterna. Tillsätt chipotle och tomatpuré. Stek kort, smaka av med salt och låt allt svalna en stund. Sätt ugnen på 200° varmluft. Rulla ut pizzadegen, ta ut 12 cirklar på ca 12 cm i diameter. Fördela fyllning och russin på ena halvan av varje cirkel, vik andra halvan över och stäng genom att pressa en gaffel runt kanten. Pensla empanadorna med uppvispat ägg med lite vatten. Grädda mitt i ugnen 12–18 min­uter, tills gyllene.
  2. Ansa majskolvarna och stek mjuka på medelvärme 5–7 minuter. Skär loss kornen. Tärna tomaterna. Hacka löken fint och strimla chilin. Hacka koriandern grovt och blanda allt med majsen, smaka av med limesaft och salt.
  3. Blanda majonnäs med chipotle, smaka av med salt. Servera empanadas med salsa och chilimajo att doppa i.

Foto: Lene Samsø

Annons