Focaccia dekorerad med rödlök och körsbärstomater
24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Focaccia är ett tacksamt bröd att baka – jäsningstiden är kortare och du kan dessutom dekorera det vackert.
Annons
Focaccia med vårgrönt
Focaccian med grönsaker är en riktig prydnad för bordet.
8 portioner
Annons
Du behöver:
25 g jäst
1 tsk socker
3 dl vatten, ljummet
50 g (ca 1 dl) rågmjöl
4 msk olivolja
380 g (ca 6 ½ dl) vetemjöl
1 tsk salt
Grönsakstopping:
2 salladslökar
1 rödlök
6 körsbärstomater
2 msk olivolja
1 näve färsk körvel
1 tsk flingsalt
1 tsk torkad rosmarin
Gör så här:
- Rör ut jäst och socker i vatten i en skål. Tillsätt rågmjöl, rör om och låt vila i 15 minuter. Tillsätt olja, vetemjöl och salt och kör degen i hushållsmaskin, först på låg fart i 2 minuter och sedan på hög fart i 5–7 minuter, tills den lossar från kanterna. Den får gärna vara lite klistrig. Lägg degen i en oljad skål, täck med en fuktad kökshandduk och låt jäsa i 1 ½ timme till dubbel storlek.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna och vänd ner degen. Tryck ut den försiktigt med fuktade fingrar så att den nästan fyller långpannan. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Doppa fingertopparna i olja. Tryck ner fingertopparna i degen så att det blir gropar. Sätt ugnen på 215°.
- Grönsakstopping: Rensa salladslökarna, skär av ändarna och skär lökarna i långa strimlor. Skala rödlöken och skär i tjocka skivor på längden. Skölj och halvera tomaterna. Ringla olja över degen och fördela salladslök, rödlök och tomater i valfritt mönster. Garnera med färsk körvel och tryck till grönsaker och körvel lätt. Strö flingsalt och rosmarin över och grädda i ca 25 minuter, tills gyllene. Låt svalna på galler och servera ljummet.
Foto: Columbus Leth
Annons