Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Focaccia dekorerad med rödlök och körsbärstomater

24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på focaccia dekorerad med rödlök och körsbärstomater
Focaccia är ett tacksamt bröd att baka – jäsningstiden är kortare och du kan dessutom dekorera det vackert.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du goda parmesanchips enkeltBrand logo
Så gör du goda parmesanchips enkelt

Focaccia med vårgrönt

Focaccian med grönsaker är en riktig prydnad för bordet.

Så dekorerar du din focaccia med vackert vårgrönt

8 portioner

Annons

Du behöver:

25 g jäst
1 tsk socker
3 dl vatten, ljummet
50 g (ca 1 dl) rågmjöl
4 msk olivolja
380 g (ca 6 ½ dl) vetemjöl
1 tsk salt

Grönsakstopping:

2 salladslökar
1 rödlök
6 körsbärstomater
2 msk olivolja
1 näve färsk körvel
1 tsk flingsalt
1 tsk torkad rosmarin

Gör så här:

  1. Rör ut jäst och socker i vatten i en skål. Tillsätt rågmjöl, rör om och låt vila i 15 minuter. Tillsätt olja, vetemjöl och salt och kör degen i hushållsmaskin, först på låg fart i 2 minuter och sedan på hög fart i 5–7 minuter, tills den lossar från kanterna. Den får gärna vara lite klistrig. Lägg degen i en oljad skål, täck med en fuktad kökshandduk och låt jäsa i 1 ½ timme till dubbel storlek.
  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och vänd ner degen. Tryck ut den försiktigt med fuktade fingrar så att den nästan fyller långpannan. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Doppa fingertopparna i olja. Tryck ner fingertopparna i degen så att det blir gropar. Sätt ugnen på 215°.
  3. Grönsakstopping: Rensa salladslökarna, skär av ändarna och skär lökarna i långa strimlor. Skala rödlöken och skär i tjocka skivor på längden. Skölj och halvera tomaterna. Ringla olja över degen och fördela salladslök, rödlök och tomater i valfritt mönster. Garnera med färsk körvel och tryck till grönsaker och körvel lätt. Strö flingsalt och rosmarin över och grädda i ca 25 minuter, tills gyllene. Låt svalna på galler och servera ljummet.

Foto: Columbus Leth

Annons