Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Sommarmat Vintips till middagen

Fänkålspaj med Västerbottensost

25 maj, 2022
AvLine Heidi Nielsen
Recept på fänkålspaj med Västerbottensost
Maxad paj med fänkål och Västerbottensost – nya spännande smaker som tillsammans skapar smakmagi!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Fänkålspaj med Västerbottensost

Paj är klassiskt lättlagad mat, här är en goding maxad med Västerbottensost.

Lättlagad fänkålspaj med Västerbottensost

4 portioner

Du behöver:

150 g (2 ½ dl) vetemjöl
1 ¼ dl grahamsmjöl
¼ tsk salt
2 tsk torkad rosmarin
100 g kallt smör
1 ägg
2 msk vatten

Pajfyllning:

1 fänkålshuvud
1 liten rödlök
Olivolja, till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
5 ägg
2 dl mjölk
Salt och peppar
100 g Västerbottensost

Gör så här:

  1. Blanda de två mjölsorterna med salt och rosmarin. Hacka smör i små bitar och blanda ner i degen med händerna. Samla snabbt ihop degen med ägg och vatten och låt vila i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 210°. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda den i 8 minuter.
  3. Pajfyllning: Skala och ansa fänkål och rödlök, och skär i 2–3 mm tunna skivor. Pensla skivorna med en blandning av olivolja, pressad vitlök och timjan. Stek dem på medelvärme i några minuter på varje sida i en stekpanna tills de är mjuka men inte fått färg.
  4. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar, rör ner riven Västerbottensost. Häll smeten i den förgräddade pajbotten. Lägg ner fänkål och lök i äggstanningen, och grädda pajen i 180° i cirka 45 minuter.

Foto: Betina Hastoft

Annons