Färskostpaj med ägg och räkor
23 feb, 2024
AvEva Boström
Bjud på en riktigt festlig färskostpaj toppad med ägg, räkor, lax och gurka. Det här är definitivt bordets stjärna!
Annons
Färskostpaj med ägg och räkor
Som ett smycke på bordet.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
300 g frysta gröna ärter
300 g färskost
1 dl lätt-crème fraiche
150 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk citronjuice
Topping:
3 hårdkokta ägg
200 g räkor med skal
½ gurka
30 g babyspenat
200 g skivad kallrökt lax
Dill
Rädisor
50 g sugar snaps (salladsärter)
Gör så här:
- Hacka samman smör och mjöl eller kör i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda till en deg. Kavla ut och klä en form, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt 20 min. Sätt ugnen på 200°.
- Grädda pajskalet i 25 minuter. Låt kallna.
- Koka ärterna. Spola kallt och låt rinna av. Mixa i matberedare. Blanda med övriga ingredienser i fyllningen till en kräm. Ställ kallt 1 timme om den är lös.
- Lägg bladspenat i botten av pajskalet. Häll på ärt- och ostkrämen. Skala äggen, dela dem. Skala räkorna. Skiva gurkan på längden med osthyvel, rulla till snurror. Dela rädisor och salladsärtor och toppa pajen med det samt dill och spenatblad.
Foto: Lisa Björner
Annons