Fattiga riddare med grädde och bär
8-10 färdiga knektar
Du behöver:
5 ägg
4 dl standardmjölk
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
ca 1 dl strösocker
1 msk Cointreau eller Grand Marnier (eller någon annan fruktig likör)
8-10 skivor torrt vitt bröd
25 g smör
florsocker till garnering
Till servering:
1 liter jordgubbar (eller andra bär)
vispgrädde
Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, vaniljsocker, kanel, strösocker och likör i en rejäl bunke. Det blir som en äggigare pannkakssmet. Lägg i brödskivorna och låt dem suga upp vätskan ordentligt i minst 15 minuter. Vänd runt brödet lite för att se till att alla skivor är ordentligt uppblötta. Nu är det dags att steka skivorna i rejält med smör. Riddarna ska vara krispiga på utsidan och lite mjuka och fuktiga inuti. När de är klara siktar du florsocker över och serverar med bär eller sylt och grädde.
Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.
Foto: Jenny Grimsgård