Flankstek med avokadovinägrett och rosmarinpotatis
12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Flankstek i all ära men det är avokadovinägretten som lyfter hela rätten. Dessutom får den gott sällskap av rosmarinpotatis! Hur gott låter inte det?
Annons
Flankstek med avokadovinägrett
Fint kött förtjänar minst lika fint sällskap – servera med frisk avokadovinägrett och rosmarinpotatis tillagad i gjutjärnspanna på grillen.
6 portioner
Du behöver:
1 flankstek, ca 800 g
1 msk olivolja
Salt och peppar
Avokadovinägrett:
1 dl färskpressad limesaft
1 tsk rörsocker strö
½ tsk malen spiskummin
Svartpeppar
2 mogna avokador
1 grön chili
2 nävar färsk koriander
Gör så här:
- Gnid in flanksteken med olja och grilla på grill eller i grillpanna på hög värme i 5–6 minuter på var sida. Salta och låt vila på skärbräda i 10 minuter.
- Rör ihop limesaften med rörsocker, spiskummin och peppar till en syrlig vinägrett. Smaka av. Skär avokadoköttet i tärningar. Rensa och finstrimla chilin. Skölj koriandern och hacka den grovt. Vänd ner allt i vinägretten.
- Skär flanksteken i tunna skivor. Lägg upp på ett fat och ringla vinägretten över. Servera direkt tillsammans med alla tillbehören.
Rosmarinpotatis med persilja och paprika
Om du kokar potatisen först är de redan mjuka när du lägger dem på grillen och det går snabbt att få till den frasiga ytan.
6 portioner
Du behöver:
1 kg potatis, gärna med skal
2 stjälkar färsk rosmarin
2 msk olivolja
Salt
1 näve slätbladig persilja
1 tsk rökt paprikapulver
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Låt svalna. Halvera och blanda med hackad rosmarin, olja och salt.
- Stek potatisarna gyllene i en gjutjärnspanna på grillen. Alternativt kan du lägga dem i en folieform eller steka dem i ugnen. Vänd ihop de varma potatisarna med hackad persilja och paprikapulver före servering.
Foto: Lene Samsø
Annons