Focaccia med äpple och rosmarin
25 aug, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Denna focaccia blir både vacker och god med tunt skurna äppelskivor och rosmarin. Eller så skippar du rosmarinen och smaksätter med socker och kanel för ett sötare bröd!
Annons
Focaccia med äpple och rosmarin
Det lite mjuksega italienska brödet kan ätas precis som det är. Med tunna äppelskivor blir det extra vackert och gott.
1 bröd
Annons
Du behöver:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 kvistar färsk rosmarin
4 msk olivolja
2 tsk strösocker
2 tsk salt
400 g (6,7 dl) vetemjöl
80 g (1,3 dl) dinkelmjöl
Topping:
2 msk olivolja
2 röda äpplen
3 kvistar färsk rosmarin
2 tsk flingsalt
Gör så här:
- Lös upp jästen i en skål med vatten. Skölj och hacka rosmarin fint. Tillsätt rosmarin, olja, socker, salt och de båda mjölsorterna. Knåda degen väl med händerna och låt den jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Forma degen till ett stort, runt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lite försiktigt ner degen med fingrarna och låt degen jäsa övertäckt i ytterligare ca 30minuter.
- Topping: Häll olja över degen och gör små fördjupningar med fingrarna.
- Skölj äpplena och skär dem i tunna skivor, gärna med en mandolin. Fördela äpplena slumpmässigt över degen, gärna lite ovanpå varandra.
- Skölj rosmarin och fördela den över äpplena. Strö över salt och grädda brödet i ca 25 minuter.
- Tips: Vill du baka ett lite sötare bröd? Skippa rosmarinen och strö istället 2 msk socker och 1 msk kanel över degen innan du lägger på äpplena. Då får brödet en liten smak av äppelpaj.
Foto: Betina Hastoft
Annons