5 hälsofördelar med att äta semlor
1. Grädde innehåller vitaminer
Vispgrädde innehåller vitamin A, som är viktig för vår syn, hud och slemhinnor, ja för hela immunförsvaret. I grädden finns även vitamin B12 som kan motverka depression och nedstämdhet, samt vitamin K som är bra för blodet och ger starka, friska ben.
2. Mandel är nyttigt
Visst, mandelmassa innehåller mycket socker, men också sötmandel, som är en liten nyttobomb. Mandel har ett högt innehåll av E-vitamin, som håller huden frisk och fin samt skyddar våra vävnader.
3. Det är bra att ta en fikapaus
Ta en semmelpaus med kolleger och vänner. Social samvaro stärker vår hälsa och kan, enligt forskare på Karolinska Institutet, även skydda mot exempelvis depression och Alzheimers sjukdom. Fikastunden på jobbet ger också gladare kolleger och bättre effektivitet, enligt en annan studie.
4. Du får en tillfällig lyckokick
Mmm, så gott det är med semla! När vi äter socker stimuleras hjärnans belöningssystem. Det ger en tillfällig kick och vi känner oss glada och nöjda. Hjärnan behöver belöningar för att förhindra stress och ångest, enligt bland andra professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Lunds Universitet. Och en belöning kan ju ibland bestå av… en semla?!
5. Det finns en semla för alla smaker
Om du är trött på de klassiska semlorna så finns det en uppsjö av andra varianter – och det kommer ständigt nya. Klicka på den här länken och hitta din favorit!
Text: Anna Karin Ericson/Allers.se och Rose-Marie Söderlund