Bjud på frasig vit pizza – som plockmat
12 apr, 2024
AvCamilla Pérez
Vissa vill ha banan på pizzan, andra vill ha kött och vissa är vego – att bjuda på vit pizza som plockmat är genialiskt!
Annons
Frasig vit pizza
Med kalljäst deg blir pizzan extra frasig. Toppa den färdiga pizzan med egna favorittillbehör.
Annons
4 pizzor
Du behöver:
Kalljäst pizzadeg:
¼ paket färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
8–9 dl vetemjöl eller pizzamjöl
Fyllning:
500 g ricotta
50 g riven parmesan
Topping:
140 g parmaskinka
140 g varmrökt lax, i mindre bitar
50 g pinjenötter
500 g körsbärstomater, delade
300 g minimozzarella
Picklad rödlök
Färsk oregano
Picklad rödlök:
2 rödlökar
1 dl vatten
½ dl ättika
½ dl strösocker
Gör så här:
- Picklad rödlök: Skala lökarna och skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin.
- Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull och ta från värmen. Lägg i rödlöken och låt svalna. Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.
- Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den med lite av vattnet. Vispa ner resten av vattnet och saltet. Blanda till sist ner mjölet.
- Arbeta degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Toppa med lite mjöl och täck med plastfilm. Låt jäsa i kylskåp i minst 24 timmar.
- Sätt ugnen på 250º när det är dags att baka ut pizzan. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma snabbt till 4 runda bollar. Tryck ut eller kavla varje boll till en rundel på mjölat bakbord.
- Bred ricotta på pizzorna och strö över parmesanost, men lämna några centimeter runt kanterna utan ost. Grädda i några minuter tills pizzan fått fin färg. Skär eventuellt i snibbar och lägg upp på en bricka.
- Servera tillbehören i olika skålar, så att var och en kan välja den topping på pizzan som de vill.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Annons