Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bjud på frasig vit pizza – som plockmat

12 apr, 2024
AvCamilla Pérez
Bjud på frasig vit pizza – som plockmat
Linda Eidenberg Adamo
Vissa vill ha banan på pizzan, andra vill ha kött och vissa är vego – att bjuda på vit pizza som plockmat är genialiskt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Frasig vit pizza

Med kalljäst deg blir pizzan extra frasig. Toppa den färdiga pizzan med egna favorittillbehör.

Frasig vit pizza som plockmat är genialiskt
Linda Eidenberg Adamo
Annons

4 pizzor

Du behöver:

Kalljäst pizzadeg:

¼ paket färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
8–9 dl vetemjöl eller pizzamjöl

Fyllning:

500 g ricotta
50 g riven parmesan

Topping:

140 g parmaskinka
140 g varmrökt lax, i mindre bitar
50 g pinjenötter
500 g körsbärstomater, delade
300 g minimozzarella
Picklad rödlök
Färsk oregano

Picklad rödlök:

2 rödlökar
1 dl vatten
½ dl ättika
½ dl strösocker

Gör så här:

  1. Picklad rödlök: Skala lökarna och skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull och ta från värmen. Lägg i rödlöken och låt svalna. Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.
  3. Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den med lite av vattnet. Vispa ner resten av vattnet och saltet. Blanda till sist ner mjölet.
  4. Arbeta degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Toppa med lite mjöl och täck med plastfilm. Låt jäsa i kylskåp i minst 24 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250º när det är dags att baka ut pizzan. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma snabbt till 4 runda bollar. Tryck ut eller kavla varje boll till en rundel på mjölat bakbord.
  6. Bred ricotta på pizzorna och strö över parmesanost, men lämna några centimeter runt kanterna utan ost. Grädda i några minuter tills pizzan fått fin färg. Skär eventuellt i snibbar och lägg upp på en bricka.
  7. Servera tillbehören i olika skålar, så att var och en kan välja den topping på pizzan som de vill.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Annons