Fyllda gifflar med ost och skinka
16 st
Tid: 1 timme och 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 nypa salt
4 msk olivolja
2 tsk strösocker
ca 14 dl vetemjöl
2 dl ketchup
32 skivor skinka
32 skivor vällagrad ost
1 ägg
sesamfrö
Gör så här:
Värm vatten fingervarmt (37°). Smula ned jästen i en degbunke och slå över vatten, salt och olivolja. Rör väl tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt sockret och mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela upp degen i två lika stora bitar. Kavla ut till stora rundlar. Dela varje rundel i 8 lika stora ”tårtbitar”. Pensla varje bit med ketchup. Lägg på 2 skivor skinka och 2 skivor ost. Rulla ihop varje trekant till en giffel, börja med den breda delen och rulla in mot den smala.
Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa 20 minuter under bakduk. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 200°.
Av: Linnéa Seidel
Foto: Katja K