5 tips på varma och juliga drycker som inte är glögg
Advent innebär glöggmingel i en månad – men om man inte gillar glögg är det mindre härligt med alla glöggfester. Här är några recept att testa om du själv inte är så förtjust i glögg, har gäster som inte gillar glögg – eller bara vill prova något nytt.
Varm äpplecider (Mulled cider)
En brittisk klassiker, som finns i massor av olika varianter. Olika julkryddor kan varieras efter tycke, tillgång och smak, men det här är en bra grund att utgå ifrån.
Ingredienser:
(1 kanna)
1 liter torr äppelcider
1 dl farinsocker
2 st kanelstänger
Skivad ingefära, ca 5 cm
5 st kryddpepparkorn
0,5 tsk nejlika
2 stjärnanis
Gör så här:
Häll alla ingredienser en kastrull och hetta upp på låg värme tills det är tillräckligt varmt (det ska inte koka). Sila av och häll upp i glas. Garnera med fler kanelstänger eller äppelklyftor.
Vin Chaud/Glühwein/Mulled wine
Ett trevligt alternativ till glögg eftersom det är juligt utan att vara för sött. Receptet varierar mellan tillverkare och regioner, kryddnejlikor och citron är till exempel också vanliga ingredienser. Men här är en god och klassisk variant.
Ingredienser:
(1 kanna)
1 flaska fruktigt rödvin
4 msk socker
4 kanelstänger
2 dl färskpressad apelsinsaft
0,5 vaniljstång
4 stjärnanis
0,5 apelsin i skivor
Gör så här:
Snitta vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur innehållet i en kastrull. Lägg också i kanelstängerna, socker, stjärnanis och apelsinsaft. Låt koka ner en stund.
Häll i vinet och värm upp. Sila sedan och servera gärna med en apelsinskiva eller annat pynt i glaset.
Varm vargtass
En riktig vinterklassiker!
Ingredienser:
(1 drink)
1,5 cl outspädd lingondryck
0,5 dl vatten
4 cl vodka
1 cl lingon
1 limeklyfta
Gör så här:
Häll lingondryck, vatten och vodka i en kastrull och värm upp (drycken ska ej koka, bara bli varm). Häll upp i ett glas och garnera gärna med lingon och limeklyfta.
Varm choklad med rom
Ja men såklart! Barnsligt gott och värmande i kylan. Här i en lite vuxnare och lyxigare variant.
Ingredienser:
(3 koppar)
8 dl mjölk
150 g mörk choklad (+ lite extra till servering)
1/2 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
1/2–1 dl rom (beroende på hur stark du vill ha den)
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en kastrull och värm på mellanvärme. Vispa samman ingredienserna så det blandas ordentligt. Häll upp i fina koppar och servera. Toppa med grädde och mer smält choklad om du vill vara dekadent.
Glubbel utan glögg – Dufvenkrooks sparkling christmas
Vill du ha ett alkoholfritt, juligt alternativ till glubbel (fast som ändå inte smakar glögg) är det här ett hett tips.
Foto: TT/Unsplash