Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Gin- och enbärs-gravad lax

08 dec, 2022
AvAnna Wendt
Recept på gin- och enbärs-gravad lax
Låt smakkompisarna gin och enbär ta den gravade laxen till nya höjder på årets julbord. En smaksuccé vill vi lova!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Gör det själv: Hotshot med smak av lussebulleBrand logo
Gör det själv: Hotshot med smak av lussebulle

Gin- och enbärs-gravad lax

Gin och enbär är ju smakkompisar, och kommer lyfta laxen till nya höjder.

Gin- och enbärs-gravad lax är en riktig smaksuccé

10 bufféportioner

Annons

Du behöver:

1/2 odlad laxsida, ca 750 g
1/2 dl strösocker
1/4 dl salt
1 msk stött vitpeppar
1 msk stötta enbär
1 dl finhackad dill
2 cl gin

Gör så här:

  1. Putsa laxen och ta bort alla ben. Klappa torr. Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär.
  2. Dela laxsidan på mitten och klappa in kryddblandningen jämnt över bitarna och lägg på rikligt med dill. Stänk över gin. Lägg laxbitarna på varandra, köttsida mot köttsida, tunn sida mot tjock sida, och lägg i en form, täck med plastfolie. Ställ in i kylen 2–3 dygn. Vänd regelbundet.
  3. Ta ut laxen och torka bort kryddorna. Servera laxen i tunna skivor. Garnera gärna med dill och enbär.

Blir det lax över så borde du göra en snabb pizza med västerbottensost, gravad lax och sikrom

Foto: Lisa Björner

Annons