Gin- och enbärs-gravad lax
08 dec, 2022
AvAnna Wendt
Låt smakkompisarna gin och enbär ta den gravade laxen till nya höjder på årets julbord. En smaksuccé vill vi lova!
Annons
Gin- och enbärs-gravad lax
Gin och enbär är ju smakkompisar, och kommer lyfta laxen till nya höjder.
10 bufféportioner
Annons
Du behöver:
1/2 odlad laxsida, ca 750 g
1/2 dl strösocker
1/4 dl salt
1 msk stött vitpeppar
1 msk stötta enbär
1 dl finhackad dill
2 cl gin
Gör så här:
- Putsa laxen och ta bort alla ben. Klappa torr. Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär.
- Dela laxsidan på mitten och klappa in kryddblandningen jämnt över bitarna och lägg på rikligt med dill. Stänk över gin. Lägg laxbitarna på varandra, köttsida mot köttsida, tunn sida mot tjock sida, och lägg i en form, täck med plastfolie. Ställ in i kylen 2–3 dygn. Vänd regelbundet.
- Ta ut laxen och torka bort kryddorna. Servera laxen i tunna skivor. Garnera gärna med dill och enbär.
Blir det lax över så borde du göra en snabb pizza med västerbottensost, gravad lax och sikrom
Foto: Lisa Björner
Annons