8 olika och goda sätt att grilla potatis
Genom att grilla potatisen skapas en gyllenbrun och krispig yta. Att grilla potatis är varken krångligt eller svårt. Tvärtom är det gott och enkelt och kan med fördel varieras med olika smakkombinationer. Behöver du inspiration? Vi har listat 8 olika sätt att grilla potatis. Vilken ska du testa?
1. Grilla i folie
Genom att grilla potatisen i folie kan goda tillbehör adderas och det blir en god och smakrik blandning. Både färskpotatis och bakpotatis är gott att grilla i folie.
Potatispaket med vitlök och rosmarin
4 portioner
Du behöver:
- 900 g färskpotatis
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 kruka rosmarin
- 4 msk olivolja
- 1 citron
- Salt
- Peppar
- Folie
Gör så här:
Tvätta potatisen mjuk i saltat vatten. Finhacka lökarna och plocka av rosmarinen från kvistarna. Blanda potatis med lök, vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Lägg allt i foliearket. Riv över citronskal och vik ihop till ett foliepaket. Grilla cirka 15-20 minuter.
2. Potatis på grillspett
Trä på potatisarna på ett grillspett. Det håller dem på plats och gör de enkla att vända på för en perfekt grillyta.
Potatisspett med ört- och vitlökssmör
4 portioner
Du behöver:
- 20 små färskpotatisar
- 4 färska lagerblad
- Örtsmör:
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl färska örter som basilika, persilja och dragon
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 100 g smör
Gör så här:
Blötlägg grillspetten om de är i trä. Tillaga först örtsmöret genom att mixa vitlök, örter, senap, olja och salt. Addera sedan smöret och blanda samman. Forma till en rulle och låt stelna i kylen minst 1 timme. Koka potatisen lätt (den ska knappt bli mjuk) i lättsaltat vatten. Dela lagerbladen i två delar. Trä på potatis och lagerblad om vartannat på grillspetten. Grilla i cirka 5 minuter och servera ihop med det vispade örtsmöret.
3. Grilla potatis i panna
Att placera en tjockbottnad panna på grillen underlättar grillningen. Här är vårt favoritrecept på grillad potatis i panna.
4 portioner
Du behöver:
- 500 g potatis
- 2 msk olivolja
- Grovt salt
- Färskmalen svartpeppar
- Vatten
Gör så här:
Koka potatisen i välsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Placera potatisen i en stekpanna och platta till varje potatis med en gaffel. Pensla på olja, salt och peppar. Placera stekpannan på grillen och grilla på hög värme i cirka 5 minuter. Gärna med grillocket stängt för att skapa en mer krispig yta på potatisen.
4. Spiralpotatis
Ett läckert sätt att tillaga och servera grillad potatis. Genom att trä på potatisen på grillspett och sedan skära den likt en spiral så blir potatisen så mycket festligare.
4 portioner
Du behöver:
- 10 st fast potatis
- 50 g smör
- Grillkrydda
- Ströbröd
- Grillspett
Gör så här:
Tvätta potatisen och koka den lätt i saltat vatten. Låt svalna. Trä sedan på spett och skär potatisen samtidigt som du vrider på spettet för att skära i ett spiralmönster. Använd sedan en kniv för att sära på skivorna. Smält smöret och pensla på potatisen. Krydda och addera sedan ströbröd. Placera spetten på grillen tills de fått en fin yta.
5. Grilla potatis med skal
Att tillaga potatisen på grillen och låta skalet vara kvar är supergott och SÅ enkelt!
4 portioner
Du behöver:
- 800 g potatis
- 1 citron
- 1 msk olivolja
- 2 krm flingsalt
- 1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen och låt svalna (ordentligt). Placera potatisen i en form och vänd runt med olja. Här kan du addera andra smaker efter eget tycke. Ett tips är vitlök, chilflakes, sambal oelek, timjan eller rosmarin. Låt potatisarna marinera en stund och grilla sedan tills de fått fin färg. Innan servering: pressa citronsaft över potatisarna.
6. Grillade potatisklyftor
Att servera potatisklyftor till grillmaten är alltid ett säkert kort. Och det är enkelt att även tillaga dessa på den perfekta glödbädden.
4 portioner
Du behöver:
- 4 st bakpotatis
- Olivolja
- Flingsalt
- Chiliflakes
Gör så här:
Skär potatisen i grova klyftor och pensla sedan dessa med olivolja. Låt marienera en stund. Placera sedan klyftorna på grillen över het glöd tills potatisen fått en fin och krispig yta. Flytta sedan potatisen till utkanten av gallret för att mjuka i lägre värme.
7. Grillad bakpotatis
Den stora potatissorten är god och passar ihop med många tillbehör och smaker.
4 portioner
Du behöver:
- 4 bakpotatisar
- Smör
- Salt
- Peppar
- Folie
Gör så här:
Skrubba potatisen och skär ett djupt kryss i den. Placera potatisen i ett folieark och pensla med olja. Vik ihop folien men stäng det inte helt utan låt det förbli ett öppet paket. Grilla cirka 45 minuter men håll koll på potatisen- den är klar när den känns mjuk. Använd en grytlapp när du känner efter och klämmer på potatisen. När den är färdiggrillad, placera en riklig klick med smör i krysset och servera ihop med passande röror eller grillat.
8. Grillad krispig sötpotatis
Sötpotatis är en återkommande favorit och den är även god att grilla.
4 portioner
Du behöver:
- 2 st sötpotatisar
- Rosmarin
- Olja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Skiva potatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor. Koka dessa i lättsaltat vatten, cirka 10 minuter tills de är genommjuka. Häll av vattnet och kyl skivorna under kallt rinnande vatten. Låt skivorna torka och vänd de sedan i olja. Salta och peppra och placera sedan på grillen tills de fått en fin yta. Innan servering: garnera med rosmarin.
Foto: TT