Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grillad lax och mandelpotatis med brynt mandelsmör

14 apr, 2023
AvAnna Wendt
Recept på grillad lax och mandelpotatis med brynt mandelsmör
Grilla lax i mindre bitar och servera med mandelpotatis, broccolibuketter, örtsås och brynt mandelsmör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Goda pannkakor med spenat och tonfiskröraBrand logo
Goda pannkakor med spenat och tonfiskröra

Grillad lax och mandelpotatis med brynt mandelsmör

Grillad lax och potatis med brynt smör blir en fest för smaklökarna.

Bjud på grillad lax och mandelpotatis med brynt mandelsmör

Du behöver:

4–6 bufféportioner
600 g laxfilé
Rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar
900 g mandelpotatis
Ca 200 g bellaverde eller vanlig broccoli plockad i små buketter

Annons

Brynt mandelsmör:

50 g smör
2 msk flagad mandel

Örtsås:

2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
2 msk hackad färsk basilika
1 liten klyfta vitlök
1 tsk honung skal från
1/2 citron
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Örtsås: Rör ihop ingredienserna till örtsåsen och ställ kallt.
  2. Koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Dela dem på längden och pensla med olja.
  3. Dela laxen i kuber, ca 5x5 cm, behåll skinnet. Pensla med rapsolja och strö över salt och nymalen svartpeppar. Vänd runt bellaverden i lite rapsolja och strö över flingsalt.
  4. Brynt mandelsmör: Smält smöret och tillsätt mandelflagorna. Låt puttra på medelvärme tills det blivit gyllene, passa så att det inte bränns, det går fort mot slutet.
  5. Grilla mandelpotatisen och bellaverden runt om tills de fått färg. Grilla sedan laxen först med skinnsidan nedåt och sedan den andra sidan. Servera den grillade laxen tillsammans med mandelpotatis och bellaverde. Skeda över det brynta smöret och servera med örtsåsen.

Foto: Lisa Björner

Annons